VIDEO Vláda v júni nerozhodne o nákupe stíhačiek. Predmetom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach bude len stavba

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 12:18 • 2 min
VIDEO Vláda v júni nerozhodne o nákupe stíhačiek. Predmetom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach bude len stavba

Bratislava 20. júna (TASR) – Vláda nerozhodne o nákupe stíhacieho letectva v júni. Pred rokovaním vlády to oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý od ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) očakáva dve porovnateľné ponuky a odstránenie šumov, ktoré nákup sprevádzajú.

slovakia

left justify in out

Premiér odklad vysvetlil tým, že rozhodnutie o nákupe stíhačiek nie je tak urgentné, aby muselo byť prijaté na budúci týždeň. Pripustil, že sa tak môže stať až po letných vládnych prázdninách. Zdôraznil pritom, že o tejto veci nerozhoduje minister obrany, ale vláda a on osobne bude ten, kto materiál predloží na jej rokovanie. Chce mať preto na stole všetky potrebné informácie, aby mohol za rozhodnutím vlády stáť a bolo ho možné otvorene zdôvodniť.

 

„Chcem mať na stole porovnateľné ponuky, chcem, aby sa odstránili akékoľvek šumy, ktoré tu dnes okolo sú. Či niekto ponúkol, alebo neponúkol dodatočné veci zo strany dodávateľa, a potom sa vláda v pokoji rozhodne, čo ide spraviť. Hovoríme, vážené dámy a páni, o miliardových investíciách, a to nie je nákup toaletného papiera na nejaký úrad, to je vážna vec a ja ako premiér budem k tomuto veľmi vážne pristupovať a nenechám sa tlačiť nejakým bývalým uznesením, že treba do 29. júna mať na stole rozhodnutie,“ uviedol.

 

O nákup stíhačiek sa bude zaujímať aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD). Ten pred rokovaním vlády odmietol pohľad, že je už de facto rozhodnuté o tom, že Slovensko pred švédskymi stíhačkami Gripen uprednostní americké stroje F-16.

 

„Medzi, vyzerá to a je rozhodnuté, ešte stále môže byť nejaká vzdialenosť. To rozhodnutie musí byť samozrejme založené na číslach, na prepočtoch, na vyhodnotení, ale je tam samozrejme aj politický aspekt,“ vysvetlil s tým, že ponuky by mali byť vyhodnotené nielen z finančného, ale aj politického hľadiska.

 

Šéf rezortu diplomacie si pritom nemyslí, že ponuka Američanov je pre Slovensko zaujímavejšia než ponuka Švédov práve pre politický aspekt. „Ja som nevidel tie čísla. Musíme sa odrážať od čísel. A ten politický aspekt vystupuje do popredia v prípade, že sú tie ponuky finančne porovnateľné. Ale, pochopiteľne, pokiaľ tie čísla hovoria v prospech nejakej, tak potom politický aspekt ustupuje do pozadia,“ doplnil.

 

Predmetom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach bude podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) len stavba, nie interiér či mobiliár. Povedal to premiér pred stredajším zasadnutím vlády.

„Chvalabohu, predmetom investície a rozhodnutia nie je samotný interiér a mobiliár celého kaštieľa. Ideme rekonštruovať najskôr stavbu tak, ako to zo zákona prikáže pamiatkový úrad so zachovaním všetkých historických vecí," vysvetlil. Vnútornému vybaveniu sa budú podľa jeho slov venovať až následne.

 

Pellegrini garantuje, že pokiaľ bude môcť byť pri tom, tak chce, aby boli Rusovce výkladnou skriňou reprezentatívnych priestorov vlády. „Ako máme hrad, záhradu či zimnú jazdiareň, tak chcem, aby aj Rusovce boli niečím, na čo môžeme byť pyšní a čo nebude predmetom posmeškov," povedal.

 

Úrad vlády SR spolu so zástupcami Združenia NKP Rusovce, víťazom verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu, predstavil v pondelok 11. júna projekt rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach s odhadovanými nákladmi vo výške viac ako 75 miliónov eur bez DPH. Ten by mal byť kompletne s okolím obnovený do roku 2023. Pre verejnosť bude sprístupnených 81 percent z celkového obnoveného areálu s rozlohou 16 hektárov.

 

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet v auguste 2012.

 

A aký je postoj Slovenska k otázke prijímania migrantov, aj to sa dozviete v priloženom videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies