VIDEO Vietor vymrštil do vzduchu mobilné toalety, ktoré sa začali vyprázdňovať na ľudí

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 16:00 • 2 min
VIDEO Vietor vymrštil do vzduchu mobilné toalety, ktoré sa začali vyprázdňovať na ľudí

DENVER - Nedeľný piknik v americkom mestečku Commerce City v štáte Colorado prekazili náhle prudké vetry zvané microburst. Víchor zbúral stany a do vzduchu sa vzniesli aj dve prenosné toalety.

slovakia

left justify in out

Video, ktoré zverejnil Gabriel Flores, zachytilo najväčšie vyčíňanie vetra v nedeľu 10. júna. Najprv začal vietor brať stany, do vzduchu sa neskôr vzniesli dve mobilné toalety, z ktorých začala striekať tekutina, asi voda zo splachovania. Krátko na to dopadli na zem, nikoho však našťastie netrafili a nik nebol zranený.

 

Podľa vyjadrenia mesta šlo o jav zvaný microburst. K nemu dochádza väčšinou počas prehánok alebo búrok. Ide o silný zostupný prúd vzduchu, ktorý však nie je širší ako 4 kilometre.

 

Microbursty sa delia na suché a mokré. Suchý microburst, o ktorý šlo v tomto prípade, vzniká vďaka fenoménu virga, čo je meteorologický termín pre zrážku, ktorá sa vďaka suchému alebo teplému vzduchu vyparí ešte pred dopadom na zem. Dážď touto premenou spotrebuje obrovské množstvo tepla a ochladený vzduch začne rýchlo klesať.

 

Vietor počas microburstu môže dosiahnuť až rýchlosť 70 metrov za sekundu (252 kilometrov za hodinu).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies