VIDEO Veriaci prosia arcibiskupa Oroscha, aby preložil kňaza, ktorý slúžil omšu za Bezáka

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 12:53 • 2 min
VIDEO Veriaci prosia arcibiskupa Oroscha, aby preložil kňaza, ktorý slúžil omšu za Bezáka

BRATISLAVA - Veriaci napísali trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi list, v ktorom reagujú na incident v bazilike sv. Mikuláša v Trnave z 1. marca.

slovakia

left justify in out

Veriaci sa vtedy dostali do potýčky s kňazom, ktorý slúžil omšu za odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. "Máme za to, že celebrujúci kňaz neoprávnene zmenil úmysel svätej omše. Je povinnosťou odslúžiť svätú omšu presne s tým úmyslom, aký bol zadaný. Tak ako Ján Košiar úmysel svätej omše definoval, úplne zmenil jeho obsah a z arcibiskupa Bezáka urobil 'vinníka', či 'hriešnika', ktorý sa má obrátiť a kajať," píšu veriaci v liste, ktorý má TASR k dispozícii.
      

Omša bola pôvodne obetovaná za zdravie a Božiu milosť pre arcibiskupa Bezáka. Kňaz však povedal, že bude slúžená za obrátenia Bezáka, aby pochopil svoju vinu, bral na vedomie a rešpektoval rozhodnutie Svätého Otca. Ako uvádzajú veriaci v liste, nemajú žiadne vedomosti o tom, že by boli o arcibiskupovi Bezákovi známe nejaké vážne previnenia a že by bol potrestaný podľa cirkevného práva. "Ak kňaz Ján Košiar vyslovil vetu, že má uznať svoj omyl, povedal tým, že arcibiskup Bezák nejaký zásadný omyl urobil. Ani takáto skutočnosť nie je verejne známa. A nakoniec, ak kňaz Ján Košiar vyzval arcibiskupa Róberta Bezáka na poslušnosť voči Svätému Otcovi, vyjadril tým, že arcibiskup Bezák je neposlušný voči Svätému Otcovi. Ani k takémuto vyjadreniu nemal kňaz žiadne odôvodnenie," píšu v liste. Slová kňaza preto považujú za ohováranie, osočovanie, ktoré ničí dobré meno a česť arcibiskupa Bezáka.
      

"Konanie kňaza Jána Košiara bolo podľa nášho názoru hrubým verejným porušením zákona lásky a pravdy. Slová vyslovil na svätej omši, na ktorú prišli z dôvodu verejne ohláseného úmyslu aj mnohí veriaci, ktorých odvolanie a nejasná situácia okolo arcibiskupa Róberta Bezáka hlboko zasiahla, veria mu a hľadajú cestu k jej porozumeniu a náprave. Táto skutočnosť bola teda predvídateľná a Jánovi Košiarovi musela byť známa," píše sa v liste, ktorý veriaci trnavskej arcidiecézy zaslali na vedomie aj apoštolskému nunciovi na Slovensku Mariovi Giordanovi.
      

Na Oroscha sa veriaci obracajú s prosbou, aby z konania kňaza vyvodil dôsledky. "S uvedomením si vážnosti situácie a v snahe vyhnúť sa podobným konfliktom vyjadrujeme obavy z jeho ďalšieho pôsobenia v Trnave. Existuje riziko opätovného nezvládnutia situácie týmto kňazom a následným nepredvídateľným reakciám. Nechceme si vziať na seba zodpovednosť za prípadné následky takých skutkov a považujeme za svoju kresťanskú povinnosť upozorniť Vás na možné riziká. Zvážte, prosím, či by pre zachovanie pokoja a zmenšenie napätia v Trnave nebolo vhodné kňaza preložiť do inej diecézy," uvádzajú v liste.
      

Veriaci zároveň v dokumente vyjadrujú ľútosť nad incidentom v bazilike. "Je nám ľúto, že v dôsledku emočného vypätia vyvolaného Jánom Košiarom, jeden veriaci nezvládol situáciu a ospravedlňujeme sa za to. Máme však za to, že impulzom na incident v kostole neboli veriaci, ktorí sa prišli pomodliť za arcibiskupa Bezáka, ale nevhodné vystúpenie kňaza Jána Košiara," dodávajú. List arcibiskupovi Oroschovi podpísalo 283 veriacich. "Ohradzujeme sa voči tomu, že sme to my, kto nedôstojným konaním vnáša do Cirkvi nenávisť, že sme to my, koho konanie má prvky neznášanlivosti a že sme to boli my, koho správanie na tejto svätej omši bolo v rozpore s pravidlami Desatora a s prikázaním lásky k blížnemu," uviedli signatári pre TASR.
      

Arcibiskupstvo po incidente na svojom webe uviedlo, že forma vyjadrenia nesúhlasu s komentárom kňaza ohľadom formulácie úmyslu svätej omše je poľutovaniahodná, nakoľko zo strany niektorých osôb prišlo k hrubému slovnému napadnutiu kňaza a dokonca k hrozbe fyzického násilia voči jeho osobe. "Trnavská arcidiecéza dôrazne odsudzuje takéto prejavy neznášanlivosti. Konštatujeme, že násilie páchané na posvätnom mieste je v príkrom rozpore aj s posvätnosťou miesta a z tohto pohľadu ide o konanie znesväcujúce posvätný priestor chrámu," uviedla arcidiecéza. Napriek tomu nepodáva trestné oznámenie na osoby, ktoré takto vyjadrili svoje postoje. A dodáva, že doplňujúci komentár kňaza bol v tomto zmysle zbytočný, "pretože Boh vie, aké milosti – duchovné či telesné dary daná osoba potrebuje". 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies