VIDEO Veľká koralová bariéra má hodnotu 38 miliárd eur a zamestnáva viac ako 64-tisíc ľudí v cestovnom ruchu

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 09:32 • 2 min
VIDEO Veľká koralová bariéra má hodnotu 38 miliárd eur a zamestnáva viac ako 64-tisíc ľudí v cestovnom ruchu

SYDNEY - Veľká koralová bariéra, najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na zemeguli nachádzajúca sa pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland, má hodnotu 56 miliárd austrálskych dolárov (38 miliárd eur).

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v dnes zverejnenej štúdii, ktorú si dala od spoločnosti Deloitte Access Economics vypracovať Nadácia Veľkej koralovej bariéry (GBRF).

 

Autori štúdie varujú pred obrovskými ekonomickými dopadmi v prípade zničenia tohto prírodného výtvoru. Od útesu je v Austrálii závislých viac ako 64.000 pracovných miest najmä v cestovnom ruchu.

 

Veľká koralová bariéra je tak "väčší zamestnávateľ než mnoho iných známych austrálskych firiem, napríklad (aerolínie) Qantas", povedal riaditeľ GBRF Steve Sargent.

 

Koralová bariéra je s rozlohou viac ako 344.000 štvorcových kilometrov väčšia ako Taliansko. Je dlhá vyše 2300 kilometrov a široká od dvoch do 150 kilometrov.

 

Niekoľko rokov ju však devastuje predovšetkým blednutie koralov. Zapísaná je aj na zozname prírodného dedičstva UNESCO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies