VIDEO Vedci vymysleli nový typ písma, vďaka ktorému si informácie zapamätáte oveľa jednoduchšie!

NETKY.SK • 12 Október 2018, 11:53 • 2 min
VIDEO Vedci vymysleli nový typ písma, vďaka ktorému si informácie zapamätáte oveľa jednoduchšie!

Ak máte problémy napríklad s učením, poznámky by ste si mali prepísať pomocou tohto fontu.

slovakia

left justify in out

Vedci z Univerzity v Melbourne si posvietili na schopnosť ľudského mozgu zapamätať si informácie, ktoré si prečítame v texte. Vychádzali pri tom zo zistení amerického psychológa Daniela Oppenheimera, ktorý v roku 2011 zistil, že človek si oveľa lepšie pamätá veci, pri vnímaní ktorých musí prekonávať menšie prekážky. Tieto prekážky by však nemali mozog zaťažovať až príliš. Na základe danej teórie sa preto tím psychológov a dizajnérov rozhodol vytvoriť špeciálny font písma.

 

Nové písmo odborníci nazvali Sans Forgetica. Mohli by sme povedať, že každé jedno písmeno funguje ako malá hádanka. Časť z neho totiž chýba a naša myseľ ho musí dotvoriť, aby sme text dokázali prečítať. Týmto spôsobom si oveľa jednoduchšie zapamätáme jeho obsah.

 

Metódu testovali na 400 študentoch a ukázala sa ako skutočne efektívna. Vedci však upozorňujú, že aj na takúto formu textu si mozog dokáže zvyknúť, kvôli čomu následne po čase stráca svoju funkciu. Preto odporúčajú, aby sa Sans Forgeticou písali len tie najdôležitejšie texty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies