VIDEO Vedci nakrútili rybu v najväčšej hĺbke

NETKY.SK • 19 December 2014, 15:51 • 2 min
VIDEO Vedci nakrútili rybu v najväčšej hĺbke

BRATISLAVA - Vedci z projektu Hadal Ecosystems Study (HADES) nafilmovali v Mariánskej priekope v hĺbke 8 145 metrov doteraz neznámy druh ryby patriacej pravdepodobne do čeľade Liparidae.

slovakia

left justify in out

Je to vôbec najväčšia hĺbka, v akej sa podarilo zaznamenať živú rybu. Doterajší rekord bol 7 700 metrov z roku 2008, keď vedci objavili v Japonskej priekope skupinu rýb druhu Pseudoliparis amblystomopsis z rovnakej čeľade.

 

 

Počas najnovšieho výskumného projektu strávili odborníci 30 dní na palube lode Falkor patriacej Schmidt Ocean Institute, počas ktorých viac ako 90-krát vyslali ponorky bez posádky do hĺbok od 5 000 do 10 600 metrov. Mariánska priekopa, ktorá je najhlbším miestom na Zemi, má pritom maximálnu hĺbku 10 994 metrov. Ponorky skúmali obe strany priekopy, pričom šlo o vôbec najkomplexnejší prieskum tohto miesta. Podarilo sa im nafilmovať viacero doteraz neznámych druhov rýb a tiež obrovské kôrovce z radu Amphipoda, ktoré dorastajú až do dĺžky 30 centimetrov. Celkovo získali viac ako sto hodín filmového materiálu. "Mnohé štúdie sa sústredili na dno Mariánskej priekopy, čo je ale z ekologického hľadiska veľmi obmedzujúce. Je to akoby ste chceli skúmať horský ekosystém tak, že sa zamierate iba na vrchol hory," uviedol jeden z vedúcich projektu Jeff Drazen z University of Hawaii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies