VIDEO Václav Klaus povedal pre BBC: Rozdeliť krajinu je veľmi ľahké

NETKY.SK • 17 September 2014, 19:11 • 2 min
VIDEO Václav Klaus povedal pre BBC: Rozdeliť krajinu je veľmi ľahké

PRAHA - Český exprezident Václav Klaus v stredajšom materiáli britskej vysielacej stanice BBC označil rozdelenie krajiny za "veľmi jednoduchú" vec.

slovakia

left justify in out

Predchodca Miloša Zemana v dokumente vyrobenom v súvislosti so štvrtkovým škótskym referendom o nezávislosti na námietku redaktora Roba Camerona na margo problému so zlatými rezervami vraví, že všetko sa rozdelilo pomere dva ku jednej a jeho argumenty označil za "nesprávne". V plynulej angličtine pritom poukázal na pomer obyvateľstva Česka a Slovenska a rozdelenie "všetkého" podľa toho. "A bodka," dodal Klaus v materiáli s názvom What can Scotland learn from Czechoslovakia? (Čo sa Škótsko môže naučiť od Československa).

 

BBC sa venuje pokojnému rozdeleniu Československa pred 21 rokmi a podotýka, že Klaus o ňom priamo rozhodoval. Zároveň podotýka, že sa tak stalo pokojnou cestou, bez referenda a "ohromujúco" sa o celej veci rozhodlo iba päť mesiacov predtým. Britské médium hovorí aj o ťažkých začiatkoch samostatného Slovenska a veľkej devalvácii jeho meny. Priestor v tejto súvislosti dalo exministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Ten vysvetľuje pomalý rozbeh Slovenska v porovnaní s Českom hodnotou HDP na obyvateľa. Kým vtedy podľa neho ten slovenský predstavoval iba 60 percent českého, v súčasnosti je to vyrovnané. 

 

BBC následne uvádza, že obyvatelia oboch krajín považujú rozdelenie za úspech, no poukazuje na nostalgiu. Oslovili preto aj speváka Miroslava Žbirku, ktorá má slovensko-britský pôvod, a dlhodobo žije v Prahe. Ako na záver redaktor dodáva, hlas Škótov bude na rozdiel od Slovákov a Čechov "vypočutý".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona