VIDEO Prílev migrantov sa do Európy nezastavil ani v tomto roku: Prišlo ich viac ako 350-tisíc

NETKY.SK • 16 December 2016, 09:43 • 2 min
VIDEO Prílev migrantov sa do Európy nezastavil ani v tomto roku: Prišlo ich viac ako 350-tisíc

NEW YORK - K 13. decembru tohto roku cez Stredozemné more do Európy, najmä do Grécka a Talianska, prišlo 354.993 migrantov.

slovakia

left justify in out

V tom istom období v mori pri pokuse dostať sa na európsky kontinent zomrelo 4742 migrantov, informovala na svojej webovej stránke Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). V tomto roku sa do Talianska cez more preplavilo približne 176.678 osôb, čo je viac ako v roku 2015 i v roku 2014. Do Grécka sa cez more dostalo okolo 172.681 migrantov, čo je oveľa menej ako v roku 2015, uviedla IOM.

 

 

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo 18. decembra 1990 Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracujúcich a členov ich rodín. VZ OSN tým zohľadnilo fakt, že počet migrujúcich ľudí sa z roka na rok zvyšuje. Na základe odporúčania Hospodárskej a sociálnej rady z 28. júla 2000 VZ OSN 4. decembra 2000 vyhlásilo 18. december za Medzinárodný deň migrantov. Zároveň VZ OSN zdôraznilo, že treba znásobiť úsilie s cieľom zaistiť dodržiavanie základných a ľudských práv všetkých migrantov.

 

 

S návrhom založenia dňa venovaného migrantom prišli už v roku 1997 filipínske a vôbec ázijské organizácie zaoberajúce sa danou problematikou. Svetová organizácia vyhlásením Medzinárodného dňa migrantov reagovala na jav sústavného zvyšovania počtu ľudí meniacich svoje sídlo.

 

Členovia VZ OSN v Medzinárodnom dohovore podčiarkli, že treba vyvinúť väčšie úsilie na zaistenie dodržiavania základných ľudských práv a slobôd pre všetkých migrantov, ktorí "vykonávali, vykonávajú a budú vykonávať prácu počas celého času migračného procesu", uviedla OSN na svojej webovej stránke.

 

 

Európa prijímala asi 15 miliónov imigrantov zo 175 miliónov prisťahovalcov na celom svete. Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých pracujúcich migrantov a členov ich rodín vstúpil do platnosti 1. júla 2003.

 

Takmer vo všetkých štátoch žijú prisťahovalci a prakticky z každej krajiny ľudia pre rôzne dôvody odišli. Aj preto OSN vyzvala svoje členské štáty, mimovládne i ďalšie organizácie, aby si pripomínali 18. december.

 

Rada Európy na svojej stránke konštatovala, že migrácia je ľudské právo, ktoré chráni protokol štyri Európskeho dohovoru o ľudských právach: "Každý človek má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu vrátane svojej." Prirodzene, všetky štáty majú právo regulovať príchod zahraničných občanov na svoje územie a repatriovať nelegálnych prisťahovalcov do ich krajiny pri rešpektovaní zákonov v oblasti ľudských práv.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (International Organization for Migration, IOM) zaraďuje migráciu medzi najzávažnejšie otázky 21. storočia aj preto, lebo opúšťanie rodného a príchod do ďalšieho štátu sa stáva čoraz častejším javom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies