VIDEO V Tel Avive zomrel Hugo Marom, ktorý bol jedným z Wintonových detí

NETKY.SK • 8 Január 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO V Tel Avive zomrel Hugo Marom, ktorý bol jedným z Wintonových detí

TEL AVIV - Vo veku 89 rokov zomrel v nedeľu v izraelskom Tel Avive vojenský letec z čias zrodu izraelského štátu Hugo Marom. Na svojej webovej stránke o tom informoval denník Jerusalem Post.

slovakia

left justify in out

Marom sa narodil v Brne a bol jedným z detí, ktoré odcestovali z nacistami okupovaného Československa vo vlakoch vypravených Britom Nicholasom Wintonom. O jeho úmrtí informovala aj Česká televízia (ČT) a na svojom konte na sociálnej sieti Twitter i česká ministerka obrany Karla Šlechtová.

 

Podľa ČT Hugo Marom pochádzal zo starobylého rodu Meislovcov. Ako jedno z Wintonových detí odcestoval v júli 1939 do Anglicka. Svojich rodičov už nikdy neuvidel. Po vojne sa vrátil do Československa, kde odmaturoval. V roku 1948 sa prihlásil ako dobrovoľník do izraelskej armády a v

Olomouci absolvoval výcvik izraelského letectva.

 

V roku 1949 odcestoval do svojej novej vlasti, kde sa ako stíhací pilot zúčastnil viacerých izraelsko-arabských vojen. V roku 1964 odišiel do civilu a neskôr založil firmu na stavbu a projektovanie letísk, dodala ČT.

 

V roku 2010 vtedajší minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg Maromovi odovzdal ocenenie Gratias Agit za šírenie dobrého mena Českej republiky vo svete. Marom prišiel aj s nápadom na vytvorenie pamätníka venovaného rodičom "Wintonových detí", ktorý vlani odhalili na hlavnej stanici v Prahe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies