VIDEO V Tel Avive si uctili chlapca, ktorý zomrel na rakovinu. Najvyššou vežou z kociek

NETKY.SK • 29 December 2017, 14:05 • 2 min
VIDEO V Tel Avive si uctili chlapca, ktorý zomrel na rakovinu. Najvyššou vežou z kociek

Obyvatelia Tel Avivu postavili na jednom z najvýznamnejších námestí rekordne vysokú vežu z plastových kociek. Uctili si tak pamiatku osemročného Omera Sajaga, ktorý bol fanúšikom stavebníc Lego a podľahol rakovine.

slovakia

left justify in out

Veža pomenovaná po Omerovi stojí na Rabínovom námestí, meria 36 metrov a stavali ju 14 dní, píše server Novinky.cz. Posledné kocky na ňu umiestňovali pomocou žeriavu. Budovalo ju niekoľko tisíc obyvateľov mesta.

 

"Bol to nápad bývalej Omerovej učiteľky, kocky darovali občania, podniky a niektoré sa kúpili z peňazí mesta," povedal hovorca telavivského starostu pre The Jerusalem Post.

 

Pri dokončení veže nebol prítomný zástupca Guinnessovej knihy rekordov, ktorý musí rozhodnúť, či Tel Aviv porazil rekord, ktorý drží Miláno, kde v roku 2015 postavili vežu vysokú 35,05 metra. Telavivská veža je zložená z pol milióna kociek a váži tonu.

 

Omer mal rakovinu a nízku imunitu, takže sa nemohol stretávať s deťmi, ani chodiť von. Začal sa venovať stavebniciam z Lega a dokázal z nich skonštruovať zložité stavby. K tým najvydarenejším patrí replika indického mauzólea Tádž Mahál, ktorú v roku 2014 daroval na výstavu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona