VIDEO V Sýrii útočia na Rusov: V Damasku zasiahli ruskú ambasádu

NETKY.SK • 13 Október 2015, 13:14 • 2 min
VIDEO V Sýrii útočia na Rusov: V Damasku zasiahli ruskú ambasádu

DAMASK – Ruské veľvyslanectvo v Sýrskom hlavnom meste Damask dnes zasiahli dve rakety. V tom čase sa pred budovou nachádzali stovky ľudí, ktorí chceli Rusku poďakovať za vojenskú intervenciu v krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa zamestnanca ambasády nie je nikto z pracovníkov zranený. „Dve rakety zasiahli pozemok ruskej ambasády,“ povedal prvý sekretár ruskej ambasády v Damasku Eldar Kurbanov, ktorý pre TASS povedal, že nikto nezomrel.

 

Podľa miestnej novinárky Alaa Ebrahimovej sa pred ambasádou zhromaždili stovky ľudí, ktorí chceli poďakovať ruskému letectvu za podporu sýrskej armády v boji proti terorizmu v krajine.

 

 

Asi iba pol hodinu po začatí tohto mierového stretnutia, niekoľko metrov odtiaľ pristálo niekoľko bômb. Našťastie sa nikomu nič nestalo.

 

Rusko zahájilo protiteroristickú akciu v Sýrii 30. septembra. Ich cieľom je pomôcť sýrskej armáde pri boji proti teroristom, najmä proti Islamskému štátu.

 

Lavrov označil ostreľovanie ambasády Ruska v Damasku za teroristický čin

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil dnešné ostreľovanie ruského veľvyslanectva v Damasku za teroristický čin, informovala agentúra RIA Novosti.

 

Vyhlásil, že cieľom útoku zrejme bolo zastrašiť podporovateľov boja proti terorizmu. Pred ruskou ambasádou v Damasku sa totiž dnes zišli desiatky prívržencov súčasnej sýrskej vlády, aby sa Rusku poďakovali za vojenskú intervenciu po boku sýrskej armády.

 

Rusko začalo s náletmi na pozície protivládnych povstalcov v Sýrii 30. septembra. Nálety pomohli sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikli zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje na západnú časť krajiny.

 

Rusko tvrdí, že pri náletoch ničí infraštruktúru extrémistickej organizácie Islamský štát. Sýrska opozícia i jej západní spojenci však vyhlasujú, že Rusko útočí aj na pozície umiernenej opozície, spôsobuje straty na životoch a zranenia civilistov a marí možnosti pre politický dialóg. Táto situácia podľa nich povedie k predĺženiu ozbrojeného konfliktu, ktorý v Sýrii trvá od jari 2011.

 

 

Lavrov, ktorý sa dnes má stretnúť s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, uviedol, že podľa názoru Ruska veľká časť dodávok zbraní z USA určených pre sýrsku opozíciu končí v rukách teroristických skupín. Ruský minister tiež vyhlásil, že Rusko podporuje de Misturove snahy o dosiahnutie politického riešenia krízy v Sýrii.

 

Rusko je podľa Lavrovových slov "sklamané neochotou USA koordinovať úsilie všetkých strán zainteresovaných v boji proti terorizmu v Sýrii". Dodal, že Rusko predložilo svoje návrhy na koordináciu postupov v Sýrii, ale z USA na ne nedostalo konkrétnu odpoveď.

 

Jednou z povstaleckých skupín, ktoré sú vystavené ruským náletom, je aj sýrska odnož al-Káidy, skupina Front an-Nusra. Jej vodca abú Muhammad Džulání na zvukovej nahrávke zverejnenej na YouTube uviedol, že vojenská intervencia Ruska v Sýrii od minulého týždňa má za cieľ zachrániť pred pádom vládu prezidenta Baššára Asada, bude však neúspešná rovnako ako predošlá vojenská podpora Iránu a libanonského Hizballáhu. Vyzval tiež moslimov v bývalých republikách Sovietskeho zväzu, aby zaútočili na ruských civilistov v prípade, že Rusko podnikne útoky na civilistov v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona