VIDEO V spoločnosti divokých koní žije žena na opustenom ostrove už vyše 40 rokov

NETKY.SK • 6 August 2017, 18:25 • 2 min
VIDEO V spoločnosti divokých koní žije žena na opustenom ostrove už vyše 40 rokov

SABLE - Už viac ako 40 rokov žije sama na opustenom ostrove a spoločnosť jej robia iba divoké zvieratá. Kanaďanka Zoe Lucas vo veku 67rokov by prekvapila aj Robinsona Crusoea a civilizácia jej vraj vôbec nechýba.

slovakia

left justify in out

Zoe Lucas prvýkrát navštívila kanadský ostrovček Sable v roku 1971, keď mala 21 rokov. Sable sa nachádza približne 175 kilometrov od pobrežia Nového Škótska a je prístupný iba loďou či charterovým letom. Na ostrove žijú stovky divokých koní a práve tieto úchvatné zvieratá boli dôvodom, prečo to tu Zoe vždy túžila navštíviť.

 

Kanaďanka bola miestnou prírodou úplne uchvátená a onedlho sa vrátila s cieľom  nájsť si na ostrovčeku Sable domov. Zoe sa usídlila v domčeku, ktorý tu v 40. rokoch postavila kanadská meteorologická služba, a neskôr prešiel pod správu kanadských parkov. Vyslaní zamestnanci tejto vládnej agentúry robia žene občas spoločnosť a Zoe s nimi spolupracuje na rade vedeckých projektov. Zásoby jej dvakrát mesačne prinesie lietadlo.

 

 

"Zoe je úžasná žena, ktorá zasvätila svoj život ostrovu Sable. Sem tam sa vracia na základňu v Halifaxe (v Novom Škótsku), ale toto je jej skutočný domov. Úzko spolupracuje s kanadskými parkami a spoločne sa podieľa na projektoch. Zoe je veľmi uzavretá osobnosť, ale to nie je až tak prekvapujúce, keď tu trávi toľko času sama," opísal Greg Stroud, ktorý na ostrove koordinuje operácie.

 

Sable bol v roku 2013 vyhlásený za národný park a bežní turisti sa sem dostanú len zriedkavo - ich počet je kvôli krehkému ekosystému piesočných dún veľmi obmedzený a k vstupu na ostrov potrebujú špeciálne povolenie.

 

Zoe na ostrove zbiera konské lebky, aby vedci porozumeli tomu, ako sa kone prispôsobili na tvrdé podmienky. Na ostrove totiž panuje pomerne chladné podnebie a približne tretinu roka je ostrov zahalený do hmly. Zoe pomáha tiež prevádzkovať meteorologickú stanicu a každý deň zbiera odpadky, vďaka čomu majú vedci predstavu o znečistení oceánu. Medzi jej najzvláštnejšie úlovky patrí zásielka drog, chladnička, falošná noha či krabice čerstvých paprík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona