VIDEO V Španielsku objavili tajomný 250-ročný list: Bol ukrytý v soche Krista

NETKY.SK • 5 December 2017, 10:40 • 2 min
VIDEO V Španielsku objavili tajomný 250-ročný list: Bol ukrytý v soche Krista

Do rúk španielskych reštaurátorov sa dostal vzácny dokument, ktorý v soche Ježiša Krista ukryl kňaz pred viac ako dvoma storočiami.

slovakia

left justify in out

V kostole Santa Agueda v španielskej obci Sotillo de la Ribera prebieha rekonštrukcia. Pri tejto príležitosti sa farnosť rozhodla, že požiada o zreštaurovanie sochy Ježiša Krista, ktorá už storočia zdobí interiér kostola. Odovzdali ju teda reštaurátorskej spoločnosti a tá ich o pár dní mimoriadne prekvapila svojou správou.

 

Keď drevenú sochu zložili z kríža, v rámci opravy bolo nutné odstrániť aj tkaninu, ktorá ju zakrývala. Odborníci si tu všimli malú štrbinu, ktorá naznačovala, že umelecké dielo je pravdepodobne duté. Rozhodli sa teda svoje dohady overiť. Po otvorení boli šokovaní. V dutine sa nachádzali záhadné listy.

 

Socha ukrývala dva obojstranné dokumenty podpísané Joaquinom Minguezom, vtedajším duchovným v katedrále Burgo de Osma, s uvedeným rokom 1777. V liste kňaz popisuje miestne pomery z daného obdobia, hovorí o populárnych detských hrách, hospodárskych a politických pomeroch, spomína aj vtedajšie významné osobnosti či bežné choroby. Na základe toho sa odborníci domnievajú, že išlo o cielene ukrytú časovú kapsulu, ktorá mala informovať budúce generácie o živote na vidieku v 18. storočí.

 

Ide o mimoriadne zaujímavý a vzácny objav, no jeho pravosť musia ešte potvrdiť archeológovia a historici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies