VIDEO V slávnostnej premiére uviedli rodinnú komédiu Špunti na vode

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 10:03 • 2 min
VIDEO V slávnostnej premiére uviedli rodinnú komédiu Špunti na vode

BRATISLAVA - V jednom z bratislavských multiplexov uviedli v pondelok večer v slávnostnej premiére za prítomnosti tvorcov a hlavných hereckých predstaviteľov českú rodinnú komédiu Špunti na vode režiséra Jiřího Chlumského.

slovakia

left justify in out

Snímka zobrazuje príbeh bratov Igora a Davida, ktorí sa pri príležitosti zlatej svadby svojich rodičov vydajú s bratrancom Ondrom z Kanady a siedmimi deťmi na dvojdňovú dobrodružnú plavbu v kanoe a rafte. Trojica pánov si plánuje výlet ako za starých čias, s deťmi však nie všetko vychádza podľa predstáv.

V hlavných úlohách sa v snímke predstavili Hynek Čermák, Jiří Langmajer a Pavel Liška. Ich partnerky stvárnili Tatiana Vilhelmová, Anna Polívková, Jana Kvantiková a starých rodičov si zahrali Dana Syslová a Arnošt Goldflam. V úlohách detí účinkujú Filip a Viktor Antoniovci, Karolína Kočí, Nelly Řehořová a ďalší.

Za výberom hereckých predstaviteľov stojí producent snímky Ludvík Mareček, ktorý k tvorbe filmu prizval i scenáristu Marcela Bystroňa a režiséra Jiřího Chlumského. S námetom Mareček podľa vlastných slov koketoval šesť rokov. „Ja som mal tú víziu od začiatku jasnú, vedel som, čo chcem a myslím, že sa mi to nejakým spôsobom podarilo naplniť, podarilo sa mi dať dokopy ľudí, ktorých som chcel,“ povedal Mareček v rozhovore pre agentúru SITA.

Producent sa pri tvorbe filmu podľa vlastných slov inšpiroval reálnymi zážitkami. „Spúšťačom bolo, že ja sám mám deti a kamaráti okolo mňa sa tiež postupne stávali otcami, tie historky sa hrnuli okolo mňa a ja som si hovoril, to je ono, to je to, čo žijeme, to, čo poznáme, môžeme byť v tej tvorbe úplne úprimní. Veľa vecí, ktoré tam sú, sú postavené na historkách, ktoré nám niekto rozprával. Nie je to žiadny kalkul ani lož, na vodu jazdíme, to prostredie poznáme a tak sme o tom začali písať a nakoniec sme to aj natočili,“ poznamenal.

Snímku nakrúcali na rieke Sázava. „Sázavu sme si vybrali, pretože sa na nej strašne dlho netočilo, je taká neofilmovaná. Ale je aj neregulovaná a to bol celkom problém, niekedy tam totiž bolo divoko a inokedy tam zas nebolo nič,“ uviedol režisér Jiří Chlumský. „Keď sme to točili, tak to bolo úplne strašné a ešte strašnejšie, ale vo výsledku je tá spomienka krásna. Každý film je pri realizácii strašne ťažký, to si nevyberáte. Tu to bolo o tom, že sme tam mali veľa detí a boli sme závislí na počasí a na prírode, čo je vlastne vražedná kombinácia. Miestami sme si siahli na dno, pretože nám nevychádzalo vlastne vôbec nič, mali sme počas natáčania fakt príšernú smolu, ale naozaj vo všetkom. Keď sme chceli slnko, pršalo, keď sme potrebovali vodu, tak bolo sucho, jeden z chlapcov si dokonca asi štyri dni pred natáčaním rozrezal celú ruku,“ vymenoval Chlumský.

Známy režisér si však napriek ťažkým chvíľam zachoval chladnú hlavu a optimizmus. „Dôležité je, že keď vás to baví, baví to aj tých ľudí, ktorí to robia. Keď sa to tam dostane, tak ten film nemôže byť zlý. Mňa osobne napríklad deti strašne nabíjajú. Sám mám dve, jeden má šesť a druhý osem a tie city, ktoré k nim mám, som tak trošku uplatnil aj pri tom natáčaní. To bolo veľmi pekné. Keď deti cítia, že ich máte naozaj rád, tak vás majú tiež radi. To je strašne dôležité, dať im najavo, že vás bavia. A oslovila ma aj dôveryhodnosť scenára. Ako to ten človek, ktorý to písal, pozná. Čítal som niečo, čo som vedel, že ten scenárista zažil, že to nie je hlúposť, nie je to vycucané z prsta,“ poznamenal. „Je to taká svižná rodinná letná komédia obsadená zaujímavými tvárami a krásnymi deťmi v krásnej prírode kdesi v strede Európy,“ podotkol na záver.

Na plátnach slovenských kín si budú môcť diváci a diváčky snímku pozrieť od štvrtka 13. apríla.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies