VIDEO V Queenslande sa narodil kriticky ohrozený vombat severný

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 17:28 • 2 min
VIDEO V Queenslande sa narodil kriticky ohrozený vombat severný

QUEESLAND - V austrálskom štáte Queensland sa narodilo mláďa kriticky ohrozeného vombata severného (Lasiorhinus krefftii).

slovakia

left justify in out

Malý vačkovec sa narodil v ochrannom zariadení Richard Underwood Nature Refuge pri meste St George. Podľa ochrancov prírody ide o prvé úspešné narodenie v chránenej kolónii za uplynulých päť rokov.

Queenslandský minister životného prostredia Steven Miles uviedol, že ochrancovia prírody vombatiu samičku, ktorá mláďa priviedla na svet, sledovali desať mesiacov. "Tím špecialistov na vombaty čakal dlho, ale konečne sa potvrdilo, že mláďa úspešne opustilo vačok. Je to prvý prírastok do znovuzavedenej kolónie vombatov severných za päť rokov a naznačuje, že nový samec, ktorého sme vlani priniesli, sa dobre usádza," vysvetlil.

 

Na svete žije už len 251 jedincov vombata severného, ktorý je jedným z troch známych druhov vombatov. Všetky žijú vo dvoch kolóniách v Queenslande, jedenásť z nich v Richard Underwood Nature Refuge a ďalších 240 v Epping Forest National Park Refuge. Biológovia tento druh vačkovca považovali za vyhynutý až do 30. rokov minulého storočia, kedy objavili 30 živých jedincov. Najväčšiu hrozbu pre vombaty severné predstavujú divoké psy, choroby a rivalita s kengurami o jedlo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies