VIDEO V predvečer Dňa vďakyvzdania Obama omilostil moriaka Tota a dvojníka Tatera

NETKY.SK • 24 November 2016, 08:28 • 2 min
VIDEO V predvečer Dňa vďakyvzdania Obama omilostil moriaka Tota a dvojníka Tatera

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v duchu tradície súvisiacej so zajtrajším Dňom vďakyvzdania udelil dnes v spoločnosti svojich synovcov Austina a Aarona milosť moriakovi, ktorého mu ako dar priviezli chovatelia zo štátu Iowa. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ceremónie v Ružovej záhrade Bieleho domu sa zúčastnili aj dva moriaky menom Tater a Tot. Biely dom na svojom konte na sociálnej sieti Twitter predtým ľudí vyzval, aby hlasovali, ktorému z oboch moriakov má prezident oficiálne udeliť milosť napriek tomu, že na slávnostne prestretom stole nakoniec neskončí ani jeden z nich. Národným moriakom Vďakyvzdania môže byť totiž len jeden z dvojice. Víťazom hlasovania sa napokon stal 18-kilový moriak Tot, ktorý spolu s rovnako ťažkým Taterom dožije svoj život na farme vo Virgínii.

 

 

Tradícia dodávať do Bieleho domu moriaky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania trvá od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman.

 

Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch slávi vždy v tretí novembrový štvrtok od roku 1863, dovtedy sa slávil v rôznych termínoch. Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe. Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, nakoniec prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.

 

Prvé oficiálne udelenie milosti moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 uskutočnil prezident George H.W. Bush.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies