VIDEO: V Poľsku vyčíňali tri tornáda, zanechali po sebe spúšť!

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 11:24 • 2 min
VIDEO: V Poľsku vyčíňali tri tornáda, zanechali po sebe spúšť!

Klimatické zmeny sa zaslúžili o to, že už aj v strede Európy sa čoraz častejšie stretávame s tornádami, ktorých sila je stále ničivejšia.

slovakia

left justify in out

Počasie v susednom Poľsku je momentálne naozaj extrémne. Krajinu sužujú supercelárne búrky, ktoré majú okrem iného na svedomí aj tri tornáda. Tamojší meteorológovia vydali výstrahu pred počasím, ktorá bude trvať minimálne do večera.

 

img

 

Tornáda sa ešte pred niekoľkými rokmi v našich končinách tvoriť nezvykli. Tento fenomén má na svedomí zmena klímy, ku ktorej momentálne dochádza. Svet sa nám mení doslova pred očami.

 

Vzdušné víry sa objavili pri meste Grodzisk Mazowiecki, v blízkosti Varšavy pri meste Kielce a najvážnejšie tornádo vyčíňalo pri obci Wojciechów, neďaleko mesta Lublin. Silu živla odhadujú na F2, pričom bolo poškodených okolo 120 budov, z toho 40 rodinných domov. Samozrejme, zničené bolo aj elektrické vedenie, preto sú momentálne tisíce ľudí v oblasti bez elektrickej energie.

 

 

Živel spôsobil rozsiahle škody na približne kilometrovom úseku, pričom trval asi dve minúty. Našťastie si však nevyžiadal žiadne ujmy na zdraví ani životoch.

 

Situácia je natoľko vážna, že štát na miesto vyslal okrem záchranných zložiek aj armádu. Jej príslušníci budú okrem odstraňovania škôd pomáhať aj občanom postihnutým kalamitou. Zabezpečia im dočasné ubytovanie i všetky základné potreby. Na miesto už vyrazil aj poľský premiér, ktorý okamžite prisľúbil, že zo štátneho rozpočtu vyčlení financie na pomoc pri odstraňovaní škôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona