VIDEO V Peru objavili unikátne sošky. Pochádzajú z predkolumbovskej éry

NETKY.SK • 25 Október 2018, 16:11 • 2 min
VIDEO V Peru objavili unikátne sošky. Pochádzajú z predkolumbovskej éry

CHAN CHAN - Peru stále vydáva svoje historické poklady. Začiatkom týždňa objavili archeológovia na nálezisku Chan Chan dvadsať antropomorfných drevených sošiek, ktoré majú byť cez 800 rokov staré.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerky kultúry skôr pravdepodobne označovali vstup do významného náboženského a ceremoniálneho centra, uvádza agentúra Reuters.

 

Sôch bolo nájdených dvadsať, ale jedna je rozbitá. Podľa archeológov ide o najstaršie nálezy v oblasti. "Objavili sme vchod na miesto, kde sa mohli odohrávať dôležité náboženské ceremónie. Je to evidentné z nájdených drevených sošiek, ktoré majú masku. Sú akýmisi strážcami miesta a vítajú každého, kto sem vstúpi," uviedla peruánska ministerka kultúry Patricia Balbuenová.

 

Sochy tiež držia predmety pripomínajúce kopije a štít - aj z toho archeológovia usúdili, že sa jedná o strážcu miesta. Výskumníci ich našli umiestnené v stene, ktorú zdobia reliéfy. Domnievajú sa, že vznikli ešte pred kultúrou Chan Chan a mohli by pochádzať až z roku 1100. "Ide o najstaršie drevené nálezy v oblasti," uviedol vedúci archeológov na nálezisku Arturo Paredes.

 

Chan chan, kde boli sošky nájdené, bol kedysi najväčšou citadelou predkolumbovskej Ameriky. Lokalita je zaradená na zoznam ohrozených miest UNESCO a aktuálne v nej prebiehajú rozsiahle archeologické práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies