VIDEO V Ostrave pri rozhlase odhalili sochu Karla Kryla

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 15:07 • 2 min
VIDEO V Ostrave pri rozhlase odhalili sochu Karla Kryla

OSTRAVA - V Ostrave stojí od stredy vôbec prvá socha Karla Kryla, legendy československej hudby, pesničkára, disidenta a bojovníka za slobodu a proti nespravodlivosti. Odhalili ju len niekoľko metrov od vchodu do budovy Českého, predtým Československého rozhlasu. Ukrýva v sebe niekoľko symbolov, informuje český portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Streda bola symbolická. Pripomenuli sme si výročie popravy Milady Horákovej a sochu odhalili pred budovou, kde Karel Kryl nahral svoje prvé piesne pre platňu Bratříčku, zavírej vrátka," priblížil dôvody inštalácie riaditeľ Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata. Nahrávky pre album tu podľa Podstatu vznikali postupne medzi rokmi 1967 až 1969.

"Verím tomu, že táto socha raz nebude stáť na ulici Dr. Šmerala, ale na ulici Karla Kryla," podotkol riaditeľ ostravského štúdia v narážke na fakt, že socha stojí na ulici pomenovanej po zakladateľovi KSČ. "Je tiež symbolické, že sa socha môjho brata odhaľuje v deň, keď bola vymenovaná vláda za podpory komunistov, čo ma privádza do zúrivosti," pridal sa pred odhalením sochy brat Karla Kryla Jan. Pre návštevníkov potom zahral a zaspieval obľúbenú skladbu Anděl.

 

 

img

Foto: FB



Autor David Moješčík do Krylovej sochy zapracoval rôzne skryté barokové symboly. "On ich rád používal. Pohľad na hodinky, ktoré na tej ruke vlastne nie sú, znamená pominuteľnosť, teda to, že už nie je medzi živými, že je mimo čas," vysvetlil Moješčík. Výklady ale môžu byť rôzne. Niekomu môže napríklad napadnúť, že chýbajúce hodinky u Kryla značia, že mu komunisti ukradli čas.

K soche by časom mala pribudnúť aj jeho pamätná tabuľa na budove rozhlasu.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies