VIDEO V New Orleans odstránili posledný konfederačný pamätník z temného obdobia amerických dejín

NETKY.SK • 20 Máj 2017, 10:03 • 2 min
VIDEO V New Orleans odstránili posledný konfederačný pamätník z temného obdobia amerických dejín

NEW ORLEANS - Úrady v americkom meste New Orleans dali odstrániť posledný zo štyroch tamojších konfederačných pamätníkov. Sochu stvárňujúcu generála Roberta Leeho z roku 1884 zosadili zo stély v piatok.

slovakia

left justify in out

Socha znázorňuje Leeho s prekríženými rukami, ako hľadí na sever smerom k svojmu bývalému nepriateľovi, Únii. Pracovníci, ktorí ju odstraňovali, mali na sebe z bezpečnostných dôvodov nepriestrelné vesty a na tvárach masky.

 



Kritici tvrdia, že pamiatky južanskej Konfederácie, ktorá presadzovala otrokárstvo a belošský supremacizmus, sú pohoršujúce z hľadiska rasového i etického. Podľa ich zástancov však ide o dôležité historické dedičstvo.

Ďalšími troma pamiatkami, ktoré dalo vedenie New Orleans v nedávnom období odstrániť, sú jazdecká socha generála Pierra Beauregarda, socha jediného konfederačného prezidenta Jeffersona Davisa a pamätník slobody.

Všetky tieto tri pamätníky boli odstránené v nočných hodinách, aby sa tak predišlo možným konfliktom.

Magistrát zároveň oznámil, že monumenty budú premiestnené do nešpecifikovaných múzeí, do "náležitého historického kontextu tohto temného obdobia amerických dejín," informovala v noci nadnes spravodajská stanica CNN.

Lokálne médiá však vypátrali, že pamätníky Jeffersona a Beauregarda sa nachádzajú na miestnom šrotovisku.

Rozhodnutie o odstránení konfederačných pamätníkov prišlo v decembri 2015, šesť mesiacov po tom, ako belošský supremacista Dylan Roof zastrelil v kostole africkej metodistickej episkopálnej cirkvi v Charlestone deväť černochov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies