VIDEO V Nemecku majú semafory pre ľudí závislých na smartfónoch

NETKY.SK • 7 August 2017, 10:40 • 2 min
VIDEO V Nemecku majú semafory pre ľudí závislých na smartfónoch

Nemecké mesto Augsburg Nainštalovalo do svojich ulíc semafory pre ľudí, ktorí sú závislí na mobilných telefónoch.

slovakia

left justify in out

Moderná doba priniesla ľuďom viac komfortu a inovácii, ktoré nám v mnohých ohľadoch zjednodušujú život. Technický vývoj napreduje závratnou rýchlosťou a dostáva sa do všetkých sfér. Spolu s tým prichádza aj nový fenomén – závislosť na technológiách. Jedná sa predovšetkým o počítače a smartfóny.

 

Bez mobilného telefónu si už dokáže predstaviť život len málokto. Máme v ňom „celý svet“. Nejde pritom len o dôležité kontakty, mobil nám slúži ako diár, budík, bankomatová karta, fotoaparát, môžeme pomocou neho hrať hry a podobne. V neposlednom rade v ňom však máme vytvorené kontá na najrôznejšie sociálne siete, na ktorých ľudia vo všeobecnosti trávia čoraz viac času. Do čítania správ alebo prezerania noviniek od priateľov sa človek môže zahĺbiť až natoľko, že zabudne na okolitý svet. Ak práve kráča po rušnej ulici, môže sa mu to stať aj osudným.

 

Nemecké mesto Augsburg sa rozhodlo podporiť bezpečnosť, pričom zohľadnili práve ľudí, ktorí nespustia zrak z displejov svojich smartfónov ani pri prechádzaní cez cestu. Práve oni totiž už spôsobili množstvo dopravných nehôd. Semafory tu preto nainštalovali na zem. V zornom uhle ich tak má aj človek hľadiaci do svojho mobilu. V momente, keď sa k prechodu pre chodcov približuje napríklad električka, na ceste sa rozbliká červené svetlo a upúta pozornosť aj toho, kto je práve zahĺbený do virtuálnej komunikácie.

 

S podobnou svetelnou signalizáciou majú skúsenosti aj iné mestá vo svete. Nájdeme ich napríklad v Číne či Holandsku. V Nemecku sa nový typ svetiel zatiaľ iba testuje. Pokiaľ by sa osvedčil, mesto ho namontuje na viaceré rizikové miesta, aby sa tak znižovala nehodovosť v dôsledku nepozornosti chodcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies