VIDEO: V Janove odstrelili piliere spadnutého diaľničného mosta

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 19:04 • 2 min
VIDEO: V Janove odstrelili piliere spadnutého diaľničného mosta

Talianski strelmajstri v piatok ráno vykonali demoláciu posledných dvoch pilierov zrúteného Morandiho mosta v talianskom Janove.

slovakia

left justify in out

Súčasne s likvidáciou posledných zvyškov mostnej konštrukcie sa búrajú aj niektoré domy, ktoré pád mosta poškodil, napísal denník Corriere dela Serra.

 

"Ten most som staval, bol som jedným z mnohých robotníkov, ktorí tam pracovali. Nikdy som si nemyslel, že by sa mohol zrútiť," opísal jeden z obyvateľov Janova, ktorý sledoval postup búracích prác.

 

"Narodil som sa tu. Nebúra sa len dom, ale likviduje sa aj moja minulosť, spomienky na celý môj život," hovorí jeden z obyvateľov domu, ktorý šiel k zemi rovnako ako zvyšok mosta.

 

V Janove sa len nelikviduje, ale po takmer viac ako desiatich mesiacoch od zrútenia časti Morandiho mosta odštartovali na začiatku tohto týždňa betonárske práce na základoch prvého piliera nového mosta.

 

 

Jeho budovanie vedie miestny rodák, architekt Renzo Piano, ktorý sa teší medzinárodnému renomé.

 

 

Podľa denníka La Stampa by sa nový most mal podobať lodi. Konštrukcia z ocele má byť v noci osvietená pomocou elektriny zo solárnych panelov. Piano pre svoje rodné mesto cestnú stavbu navrhol zadarmo. Zmeniť sa má aj priestor pod mostom. Plánuje sa vznik úplne novej štvrte.

 

Minister dopravy Danilo Toninelli povedal, že nový most bude slávnostne otvorený na jar 2020.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies