VIDEO V Indii otvorili najväčší chrám bez pilierov na svete, ktorý symbolizuje mier

NETKY.SK • 10 Október 2018, 14:37 • 2 min
VIDEO V Indii otvorili najväčší chrám bez pilierov na svete, ktorý symbolizuje mier

INDIA - India si na začiatku októbra pripísala nový rekord. V meste Pune sa po 13 rokoch výstavby otvoril najväčší chrám na svete, ktorého kopulu nepodporujú žiadne piliera.

slovakia

left justify in out

Svätostánok, ktorý stojí v kampuse tamojšej univerzity a bol vybudovaný "v mene svetového mieru", je teraz prístupný turistom, píše server Little India.

 

Chrám svojou veľkosťou predčil aj kupolu Svätopeterskej baziliky vo Vatikáne. Jeho priemer je takmer 49 metrov, na výšku má mramorový dóm však iba 80 metrov.

 

 

Budovu zvonku zdobí 24 belostných stĺpov. Zaujímavosťou je aj 54 bronzových sôch, ktoré vypodobňujú, okrem iného, osobnosti, ktoré túžili dosiahnuť svetového mieru. Sú to napríklad Mahátma Gándhí, na ktorého narodeniny bola 2. októbra budova otvorená, Ježiš Kristus, Gautama Budha, Mahávíra alebo Mojžiš.

 

Návštevníci tu ale nájdu aj sochy antických učencov - Konfucia, Aristotela, Sokrata a Platóna. Alebo skrátka významné osobnosti svetovej vedy, vrátane Einsteina, Edisona či Marie Curie-Sklodowskej. Účelom modlitebne je totiž symbolicky prepojiť duchovno s vedou.

 

"Vrchol dómu je zasvätený bohyni Sarasvatí, ktorá je patrónkou múdrosti a poznania. Zosobňuje v podstate celú myšlienku monumentu," uviedol rektor univerzity Vishwanath Karad.

 

Chrám minulý týždeň slávnostne otvoril indický viceprezident Venkaiah Naidu, podľa ktorého sa jedná o monumentálnu stavbu, ktorá prehlbuje myšlienku mieru. "Modlím sa, aby dóm dokázal inšpirovať každého človeka, ktorý do neho zmestí," povedal Naidu o novej dominante univerzitného kampusu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies