VIDEO: V Holandsku naučili rastlinu robiť si selfie

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 12:21 • 2 min
VIDEO: V Holandsku naučili rastlinu robiť si selfie

Zdá sa, že robiť si selfie zvládajú už aj rastliny. Má to však svoj účel.

slovakia

left justify in out

Selfie je fenoménom doby. A zdá sa, že sa pomaly presúva aj do ríše rastlín. Znie to bizarne, však? Má to ale racionálne vysvetlenie.

 

Ak ste si práve predstavili rastlinku, ktorá sa svojím konárom naťahuje za spúšťou na fotoaparáte, vrátime vás na Zem. Ide o projekt holandskej spoločnosti Plant E, ktorá sa dlhodobo zaoberá novými možnosťami výroby obnoviteľnej energie. Výsledok ich posledného výskumu pochádza zo súťaže o návrh palivového článku napájaného energiou rastlín, ktorá sa konala pod záštitou Londýnskej zoologickej záhrady, Univerzity v Cambridge a projektu Arribada Initiative. Víťazom sa stala práve papraď od Plant E nazývaná Pete, ktorá si sama dokázala odfotiť selfie.

 

img

 

Plant E totiž dokázali vytvoriť špeciálne mikrobiálne palivové články, ktoré využívajú energiu vznikajúcu pri raste rastliny. Konkrétne, energiu baktérií, ktoré sa pri tomto procese prirodzene vyskytujú v pôde. To, čo tieto mikroorganizmy vyrobia, následne dokážu využiť palivové články a pretransformovať napríklad na to, aby sa rastlina sama odfotografovala.

 

Pýtate sa, na čo je papradiam takáto schopnosť? Ono to tak celkom nie je o samotných „slefie“ rastlín, tie mali slúžiť len ako demonštrácia toho, že sú schopné vyprodukovať dostatok energie aj na vytvorenie fotografií. Vďaka tomuto systému by mohli byť energiou z pôdy poháňané napríklad fotopasce alebo prístroje pre monitorovanie teploty či vlhkosti vo veľmi odľahlých častiach dažďových pralesov. Nebola by tu nutná prítomnosť človeka ani prírodu zaťažujúcich mechanizmov, do pôdy by stačilo zapojiť tieto mikrobiálne články.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona