VIDEO V Detroite sa rozlúčili s kráľovnou soulu: Pohreb Arethy Franklinovej sa zmenil v niekoľkohodinovú show

NETKY.SK • 1 September 2018, 08:26 • 2 min
VIDEO V Detroite sa rozlúčili s kráľovnou soulu: Pohreb Arethy Franklinovej sa zmenil v niekoľkohodinovú show

DETROIT - Rodina, priatelia, hudobníci a fanúšikovia sa prišli v piatok naposledy rozlúčiť so zosnulou americkou speváčkou Arethou Franklinovou.

slovakia

left justify in out

Na pohrebe kráľovnej soulu v chráme Greater Grace v jej rodnom Detroite v štáte Michigan jej vzdali poctu aj bývalý americký prezident Bill Clinton či známy hudobník Stevie Wonder. Informovali o tom z noci na sobotu agentúry AP a Reuters.

 

Na poslednej rozlúčke, ktorá trvala vyše šesť hodín, odzneli modlitby i známe piesne zosnulej speváčky. V úvode pohrebu vystúpil Orchester Arethy Franklinovej s jej viacerými slávnymi piesňami ako I Say a Little Prayer či Angel. Počas večera zaspievali aj mnohé gospelové piesne.

 

Pastor William J. Barber II počas smútočného prejavu uviedol, že Arethin spev spochybňoval nenávisť, lži, rasizmus a nespravodlivosť a dodal, že "jej spev bol zjavením a revolúciou". Americký spevák Smokey Robinson, speváčkin dlhoročný priateľ, si zas zaspomínal, ako ju prvýkrát počul hrať na klavír, keď mal osem rokov a že po zvyšok života si boli blízki.

 

 

Na obrade bol prítomný aj bývalý americký prezident Bill Clinton. Podľa neho mala speváčka "hlas generácie, možno aj hlas storočia". Počas smútočného prejavu dodal, že bol Franklinovej obdivovateľom už dávno predtým, ako sa stal prezidentom. Načrtol jej životnú cestu, chválil ju ako niekoho, kto "žil s odvahou, síce nie bez strachu, ktorý však prekonal".

 

Americká speváčka a herečka Jennifer Hudsonová vzdala Franklinovej hold piesňou Amazing Grace a speváčka Ariana Grande zas jedným z najväčších hitov kráľovnej soulu (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

 

Bývalí americkí prezidenti George W. Bush a Barack Obama sa rozlúčky so zosnulou nezúčastnili, ale obaja poslali list. Podľa Busha "bude (Franklinová) naďalej prinášať radosť miliónom ďalším generáciám". Obama zas vyzdvihol jej "prácu, ktorá odrážala americký príbeh".

 

Predtým, než bola bronzová rakva pokrytá zlatom uzavretá, bolo možné vidieť Franklinovej telo odeté do zlatých šiat. Ceremóniu ukončil svojím vystúpením americký hudobník Stevie Wonder.

Verejnosť na obrad nemala prístup, avšak mohla sa prísť s kráľovnou soulu rozlúčiť v dňoch 28. a 29. augusta pred Múzeom africko-amerických dejín Charlesa Wrighta v Detroite.

 

Franklinovú pochovajú na cintoríne Woodlawn, kde už odpočíva jej otec reverend C.L. Franklin a taktiež jej dve sestry, brat a synovec.

 

Speváčka zomrela 16. augusta vo veku 76 rokov na rakovinu pankreasu.

 

Franklinová počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona