VIDEO V Číne vyrástla desaťkilová huba s klobúkom veľkým ako dáždnik

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 18:00 • 2 min
VIDEO V Číne vyrástla desaťkilová huba s klobúkom veľkým ako dáždnik

PEKING - Hubu rekordných rozmerov mohli pred nedávnom vidieť návštevníci veľtrhu v čínskom Pao-šane na juhozápade krajiny, Jedným z exponátov bola huba vážiaca desať kíl, ktorej klobúk mal priemer 105 centimetrov, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Majiteľom obrovskej huby je predajca liečiv Chu Čang, ktorý ju kúpil od bylinkárky v horách. Na veľtrh ju priniesol v nádeji, že mu prinesie šťastie. „Videl som množstvo húb, ako je táto, ale prvýkrát v živote vidím tak veľkú,“ dodal.

 

Experti sa domnievajú, že vystavená huba pochádza z umelej kultivácie. Bežne totiž máva plodnica priemer okolo 30 centimetrov. Jej pôvod však potvrdia až chromatografické testy, píše server novinky.cz.

 

Lesklokorka sa využíva už zhruba 2000 rokov v tradičnej čínskej medicíne. Veľa štúdií preukázalo napríklad jej účinnosť pri liečbe žltačky. V Japonsku sa používa v alternatívnej medicíne ako prevencia nádorových ochorení a tiež pri ich liečbe. V Ázii je preto tradične ceneným tovarom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies