VIDEO V Charkove strhli sochu Lenina!

NETKY.SK • 29 September 2014, 12:18 • 2 min
VIDEO V Charkove strhli sochu Lenina!

CHARKOV – Jeden z najväčších monumentov venovaných lídrovi Boľševickej revolúcie Vladimírovi Leninovi strhli včera večer v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov dole. Demonštranti ho odrezali z podstavca a niektorí si brali kúsky z neho ako suveníry.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Strhnutie sochy Vladimíra Iľjiča Lenina vysielalo v priamom prenose niekoľko online streamov.

 

 

Okolo tri tisíc ľudí sa zúčastnilo na demonštrácii  s názvom „Chrakov je Ukrajina“, aby vyjadrili podporu vláde v Kyjeve. Po hlavnej časti demonštrácie sa niektorí presunuli do stredu hlavného námestia pred sochu Lenina.

Niekoľkí z nich sa na sochu vyštverali a napísali na ňu „Sláva Ukrajine“ a takisto aj runu Vlčí hák (Wolfsangel), ktorú používali nacisti. Ďalší potom zobrali rebrík a začali rezať „Leninove“ nohy.

 

 

Miestna polícia začala vyšetrovanie vo veci zničenia kultúrnej pamiatky a súkromného majetku. Avšak ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov nevidí na tomto čine nič zlé. „Lenin? Nechajte ho padnúť. Pokiaľ pri tom ľudia netrpia,“ napísal na svoj facebookový profil a údajne celý prípad zmietok zo stolu.

 

 

Na charkovskom námestí sa momentálne nachádzajú ozbrojení policajti, ktorí majú podľa Avakovovho poradcu Gerašenka zabrániť vyhroteniu sitácie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona