VIDEO: V Bratislave pristálo lietajúce auto!

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 09:14 • 2 min
VIDEO: V Bratislave pristálo lietajúce auto!

BRATISLAVA - Na bratislavskom letisku pristálo lietajúce auto z dielne slovenského konštruktéra Štefana Kleina.

slovakia

left justify in out

Bol to historicky prvý let na svete medzi dvomi letiskami. Aircar letel z Nitry na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

 

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Spoločnosť Aeromobil predstavila na Autosalóne svoj model štvrtej generácie

 

Toto unikátne lietajúce vozidlo od spoločnosti Klein Vision uskutočnilo svoj prvý let už vlani v Piešťanoch. Vtedy sa však AirCar lietadlo udržalo približne 7 minút vo výške 300 metrov.

 

 

Konštruktér Štefan Klein miluje lietanie, čo ho priviedlo k tomu, že spolu s bratom a blízkymi priateľmi založil charterovú leteckú spoločnosť AirExplore. "Osobne nazbieral viac ako 1 200 hodín letu na motorovom lietadle, viac ako 3 000 hodín letu vetroňom a stovky hodín, ako skúšobný pilot. Jeho schopnosť kombinovať dizajn a inováciu s komerčným umom vyústila do niekoľkých úspešných projektov, ako je kráčajúce rýpadlo pre Menzi Muck Švajčiarsko, lokomotíva 772, golfové vozidlo pre spoločnosť Melex Poland a rôzne elektrické skútre," hovorí web klein-vision.com.

 

Štefan Klein opustil spoločnosť AeroMobil v roku 2016, aby sa venoval aplikovanému výskumu a dizajnu vo svojej vlastnej spoločnosti KleinVision, sro, ktorú v roku 2017 založil so svojím priateľom a podnikateľom Antonom Zajacom. AirCar sa v spoločnosti KleinVision vyvíja od roku 2017 a predstavuje úplne novú patentovanú technológiu. 

 

 

Výskum, vývoj a testovanie

AirCar sa skladá z niekoľkých funkčných jednotiek. Jeho aerodynamický trup poskytuje cestujúcim dostatok priestoru a súčasne prispieva k lepším zdvíhacím vlastnostiam počas letu. Medzi pokrokové technológie patria výsuvné krídla, sklopné chvostové plochy, systém nasadenia padákov a ta ďalej. Sklopné chvostové plochy prispievajú k lepšej pozdĺžnej stabilite a charakteristikám vzletu, rovnako ako u bežných lietadiel. V režime automobilu má však zatiahnutý chvost kompaktnejšie rozmery.

 

AirCar je prevažne vyrobený z pokrokových kompozitných materiálov, ktoré vyrábala certifikovaná slovenská spoločnosť SKMODEL, sro. Všetky konštrukčné diely boli vyrobené podľa najvyšších štandardov kvality pomocou high-tech metód.

 

Prototyp AirCar je v súčasnosti podrobený intenzívnym pozemným a letovým testom v experimentálnej kategórii od októbra 2019. Lietajúci prototyp AirCar bol predstavený širokej verejnosti 5. novembra 2019 v CIIE v čínskom Šanghaji. V nasledujúcich mesiacoch budú pokračovať tisíce testov. 

 

Spoločnosť má v pláne niekoľko verzií. Konkrétne dvojmiestnu verziu, štvoriestnu, verziu s dvojitým motorom a obojživelnú verziu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies