VIDEO: V blízkosti prezidentského paláca v Kábule dopadli tri rakety

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 13:38 • 2 min
VIDEO: V blízkosti prezidentského paláca v Kábule dopadli tri rakety

KÁBUL - Sídlo afganského prezidenta Ašrafa Ghaního v Kábule sa v utorok stalo terčom raketových útokov. Tri strely dopadli neďaleko areálu krátko predtým, ako prezident vystúpil s posolstvom k islamskému sviatku obetovania.

slovakia

left justify in out

Podľa Mirwaisa Stanikzaia, hovorcu ministra vnútra, nikto neutrpel zranenia. Polícia v blízkosti paláca našla zničený automobil, ktorý zrejme slúžil ako odpaľovacia rampa pre rakety.

 

 

Sídlo afganského prezidenta sa nachádza uprostred takzvanej zelenej zóny, ktorú chránia obrovské cementové múry s ostnatým drôtom. Ulice v okolí areálu sú dlhodobo uzavreté. K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil.

 

 

Prečítajte si: Žurnalista, ktorý fotil pre Reuters, zahynul počas bojov v Afganistane


Palác sa stal terčom ostreľovania práve v čase, keď jednotky USA a NATO dokončujú proces odchodu z Afganistanu. V krajine rastú obavy z eskalácie chaosu a nestability vzhľadom na postup militantného hnutia Taliban, ktoré dosahuje významné územné zisky a kontroluje hraničné priechody s viacerými susednými štátmi. Americký prezident Joe Biden tento mesiac oznámil, že stiahnutie ozbrojených síl USA je dokončené na 95 percent a posledný americký vojak krajinu opustí do 31. augusta.

 

Možno vás zaujme: Taliban ubezpečil Moskvu, že neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii

 

Abdullah Abdullah, vládny úradník číslo 2, sa v pondelok vrátil z prvého kola mierových rozhovorov na vysokej úrovni s Talibanom v blízkovýchodnom štáte Katar. Dva dni stretnutí zameraných na rýchly štart zastavených rozhovorov sa skončili prísľubom ďalších rozhovorov na vysokej úrovni. V čase raketového útoku bol Abdullah v paláci. Ľudia vo vnútri paláca však boli ďaleko od miesta, kde rakety pristáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies