VIDEO V Aylesbury odhalili prvú sochu Davida Bowieho na svete

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 18:18 • 2 min
VIDEO V Aylesbury odhalili prvú sochu Davida Bowieho na svete

LONDÝN - Sochu britského rockového speváka Davida Bowieho odhalili v nedeľu v anglickom meste Aylesbury. Podľa stanice BBC ide o vôbec prvý pamätník svojho druhu na svete venovaný tomuto umelcovi.

slovakia

left justify in out

Bronzová skulptúra s názvom "Pozemský posol" (Earthly Messenger) sa nachádza na tamojšom námestí Market Square a stvárňuje Bowieho v niekoľkých rozličných fázach jeho kariéry. Dielo vytvoril sochár Andrew Sinclair.

 

 

Aylesbury nebolo zvolené pre túto inštaláciu náhodne. V miestnom hudobnom klube Friars sa Bowie totiž po prvý raz predstavil pod svojím alter egom Ziggy Stardust a po prvý raz tu publiku zahral svoje dva štúdiové albumy.

 

Súsošie v životnej veľkosti vzniklo vďaka grantom a crowfundingu Kickstarter, pričom iniciatíva prišla od Bowieho fanúšika a hudobného promotéra Davida Stoppsa, ktorý kedysi pracoval vo Friars, dopĺňa BBC.

 

Náklady na pamätník dosiahli 100.000 libier, pričom väčšinu tejto sumy poskytli zahraniční darcovia. Sochu slávnostne odhalil britský spevák a skladateľ Howard Jones. Bowie zomrel v januári 2016 ako 69-ročný na rakovinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies