VIDEO V Antverpách predali piaty najväčší diamant na svete - za 40 miliónov dolárov

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 17:31 • 2 min
VIDEO V Antverpách predali piaty najväčší diamant na svete - za 40 miliónov dolárov

BRUSEL - Jeden z najväčších diamantov na svete, objavený začiatkom tohto roka v bani v africkom štáte Lesotho, predali za 40 miliónov dolárov (takmer 33 miliónov eur). Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Unikátny drahokam, väčší ako golfová loptička, sa predal v pondelok na diamantovej burze v belgických Antverpách. Meno kupca zverejnené nebolo. Podľa údajov britskej ťažobnej spoločnosti Gem Diamonds má predaný drahokam váhu 910 karátov a je považovaný za piaty najväčší diamant, ktorý sa kedy podarilo objaviť.

 

Lesotho, malé vnútrozemské kráľovstvo nachádzajúce sa uprostred Juhoafrickej republiky, je jednou z najchudobnejších krajín na svete, je však preslávené ťažbou diamantov. V bani Letseng na severe Lesotho sa našli štyri z dvadsiatich najväčších surových diamantov na svete.

 

Vôbec najväčším známym diamantom je 3106-karátový kameň s názvom Cullinan, ktorý bol nájdený v Južnej Afrike v roku 1905. Najväčší diamant objavený za posledných sto rokov, s hmotnosťou 1111 karátov, našli v roku 2015 v bani v Botswane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona