VIDEO Uvoľnením dlhovej brzdy by si Slovensko neprilepšilo

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 14:57 • 2 min
VIDEO Uvoľnením dlhovej brzdy by si Slovensko neprilepšilo

BRATISLAVA - V parlamente sa už dlhšiu dobu slovenskí politici sporia v otázke uvoľňovania dlhovej brzdy, ktorá by mala priniesť finančné zdroje na zlepšenie slovenskej infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR za strany Smer-SD, SNS a Most Híd sa zhodujú, že uvoľnením dlhovej brzdy by Slovensko získalo finančné zdroje na zlepšenie a dostavbou infraštruktúry, ktorá by mohla v budúcnosti prilákať veľa zahraničných investorov.

 

Premiér Robert Fico ešte koncom minulého roka informoval, že v tejto veci plánuje viezť rokovania. Na zmenu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti je totiž potrebná ústavná väčšina, vládna koalícia teda potrebuje aj podporu časti opozičných poslancov.

 

Vláda argumentuje tým, že ak sa zákon o dlhovej brzde neuvoľní, štát nebude mať dostatok finančných prostriedkov na veľké infraštruktúrne projekty ako sú diaľničné či železničné stavby. V súvislosti so štrukturálnymi fondami, ktorých čerpanie má skončiť v roku 2020.

 

Mohli by ďalšie finančné prostriedky prispieť k zlepšeniu situácie, hlavne na východe krajiny, kde si to pomery naozaj žiadajú, alebo by uvoľnenie dlhovej brzdy malo opačný efekt, ktorý by prispel len k navýšeniu dlhu Slovenska? Na názor sme sa opýtali ekonomického analytika Mgr. Radovana Ďuranu z Inštitútu pre ekonomické a sociálne štúdia (INESS). Viac sa dozviete v priloženom videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies