VIDEO: Útok v Mykolajive bol zákerný, ľudia prichádzali do práce, vyhlásil Zelenskyj

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 06:44 • 2 min
VIDEO: Útok v Mykolajive bol zákerný, ľudia prichádzali do práce, vyhlásil Zelenskyj

KYJEV - Bilancia utorkového ruského útoku na vládnu budovu v juhoukrajinskom meste Mykolajiv stúpla na minimálne 12 mŕtvych a 33 zranených.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„V troskách zničenej budovy sa našli telá 12 ľudí a 33 osôb bolo zranených," uviedol ukrajinský úrad pre mimoriadne situácie. Predchádzajúca bilancia hovorila o 9 mŕtvych a 28 zranených. Úrad zverejnil aj fotografie zachytávajúce priebeh záchranných prác a poskytovanie pomoci zraneným osobám. Terčom ruského útoku, ku ktorému došlo v utorok ráno, sa stalo sídlo regionálnej správy v Mykolajive. Došlo pri ňom k úplnému zničeniu strednej časti tejto 9-poschodovej budovy.

 

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok na Mykolajiv za veľmi zákerný čin, keďže ho vykonali po tom, ako zamestnanci prišli ráno do práce. Väčšina ľudí sa však podľa neho stačila z objektu evakuovať, keď začuli sirény signalizujúce letecký poplach, píše denník The Guardian.

 

Mykolajiv má strategickú polohu medzi kľúčovým ukrajinským prístavom Odesa a Chersonom, ktorý ovládajú ruské invázne sily. Cherson je jediným väčším ukrajinským mestom, ktoré dobyli ruské vojská za vyše mesiaca od začiatku invázie.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi zasiahli vládnu budovu

 

Rusko v utorok po mierových rokovaniach s Ukrajinou v Turecku prisľúbilo výrazné obmedzenie svojich vojenských operácií pri Kyjeve a Černihive. Podporilo to predpoklady, že Kremeľ chce teraz sústrediť svoje sily najmä do ofenzívy na východe Ukrajiny. 

 

Ukrajinská armáda vo svojom hodnotení situácie na fronte, ktoré zverejnila v utorok večer, potvrdila, že skutočne dochádza k odchodu časti ruských vojsk z oblasti Kyjeva a Černihiva. Takzvaný 'odsun vojakov' je však pravdepodobne len rotáciou niektorých jednotiek a jeho cieľom je oklamať vojenské velenie Ozbrojených síl Ukrajiny,“ uviedla ukrajinská armáda na základe aktuálnych správ tajných služieb.

 

img

 

Podobné pochybnosti nad údajným sťahovaním ruských vojsk od Kyjeva vyjadril v utorok aj hovorca Pentagonu John Kirby. Podľa neho Moskva z danej oblasti presúva len malú časť svojich síl. Hlavné mesto Ukrajiny preto zostáva aj naďalej v ohrození, konštatoval Kirby.

 

Zelenskyj v utorok večer vyhlásil, že najnovšie kolo mierových rokovaní prinieslo isté pozitívne signály, ktoré však neznamenajú ukončenie ruskej vojenskej agresie. „Môžeme povedať, že signály prichádzajúce z rokovaní sú pozitívne, ale tieto signály nemôžu prehlušiť výbuchy a ruské ostreľovanie,“ povedal.

 

Dodal, že sankcie uvalené na Rusko zrušia až po ukončení vojny. Otázku sankcií ani nebude možné nastoliť, pokým sa táto vojna neskončí, pokým nedostaneme späť to, čo je naše,“ vyhlásil. 

 

K téme: Volodymyr Zelenskyj kritizuje podporu zo Západu: Riadi vás Moskva?

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies