VIDEO Útočník zo Štokholmu sa pred súdom priznal k činu, pri ktorom usmrtil štyroch ľudí

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 13:46 • 2 min
VIDEO Útočník zo Štokholmu sa pred súdom priznal k činu, pri ktorom usmrtil štyroch ľudí

ŠTOKHOLM – Rachmat Akilov (39) pôvodom z Uzbekistanu, ktorého v sobotu zatkla belgická polícia z podozrenia spáchania teroristického činu sa pred súdom priznal.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súd v utorok rozhodol o predĺžení pobytu vo vezení útočníka, ktorý svojim konananím usmrtil štyroch ľudí a ďalších 15 zranil. Kamiónom vrazil do nič netušiaceho davu ľudí v obchodnom centre hlavného mesta. Druhého zadržaného, údajného komplica na teaz prepustili.

 

Útočník podľa vyjadrení polície sympatizuje s teroristickou organizáciou Islamský štát. Akilov ešte v roku 2014 požiadal o azyl vo Švédsku, jeho žiadosť mu však zamietli. Preto mal opustiť krajinu, čo bohužiaľ neurobil a polícia po ňom do dnešného dňa pátrala.

 

 

Podľa agentúry Reuters sa právny zástupca útočníka vyjadril: „môj klient uznáva, že spáchal teroristický útok a tiež akceptuje to, že na neho bola uvalená väzba“. Akilov sa súdu síce zúčastnil, ale nijako sa nevyjadril ku vykonanému skutku.

 

Šéf švédskej polície Dan Eliasson v pondelok uviedol, že o Akilovej vine nie sú žiadne pochybnosti. Vo Švédsku sa po piatkovom útoku rozpútali diskusie o nutnosti vyhosťovať ľudí, ktorí nezískali povolenie na pobyt. Momentálne na zozname polície figuruje 10-tisíc osôb, ktorí ostali v krajine a sú hladaní ako Akilov. Podľa úradov v roku 2021 by sa počet nelegálnych osôb ukrývajúcich sa v krajine mohol zvýšiť až na 50-tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies