VIDEO Utečenci, zablokovaní v slovinskom tábore, podpálili stany, chcú ísť na Západ

NETKY.SK • 21 Október 2015, 15:28 • 2 min
VIDEO Utečenci, zablokovaní v slovinskom tábore, podpálili stany, chcú ísť na Západ

ĽUBĽANA - Situácia v slovinskom prijímacom tábore v meste Brežice, kde sa tiesnia stovky utečencov, sa dnes dopoludnia vyhrotila: migranti žiadali, aby ich bezpečnostné zložky pustili ďalej do Rakúska a Nemecka a na protest podpálili niekoľko stanov.

slovakia

left justify in out

Pri incidente utrpelo zranenia niekoľko osôb, o ktoré sa postaral Červený kríž, informoval na svojom twitterovom konte redaktor nemeckej spravodajskej televízie N24 Steffen Schwarzkopf.

 

Utečenci podľa neho skandovali "No stay!" (Nechceme zostať). K táboru s kapacitou 400 ľudí, v ktorom sa dnes nachádzalo okolo 1750 utečencov, predtým dorazili príslušníci polície, ako aj vojaci vyzbrojení samopalmi.

 

Slovinský parlament schválil v noci nadnes novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Nový zákon umožní slovinským vojakom kontrolovať hranice tam, kde nie je prítomná polícia.

 

Do Slovinska prišlo v utorok cez 670 kilometrov dlhé hranice s Chorvátskom takmer 9000 utečencov. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

 

 

Slovinská armáda má k dispozícii len okolo 7000 vojakov. Opozícia predpokladá, že nasadenie vojakov na hraniciach zlyhá a požaduje vybudovanie hraničného plota - takého, aký stojí na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach.

 

Prílev utečencov do Slovinska po balkánskej trase zatiaľ pokračuje v nezmenšenej miere. V noci nadnes tam dorazilo ďalších 2000 osôb, oznámila agentúra STA s odvolaním sa na políciu. Okolo 3500 ľudí strávilo noc na území Srbska pri teplotách len tesne nad bodom mrazu pred zatvoreným hraničným priechodom s Chorvátskom Berkasovo/Bapska. Viac ako 1000 z nich prerazilo dopoludnia policajnú bariéru a ilegálne prekročili hranice do Chorvátska.

V pohraničnej oblasti medzi Srbskom a Chorvátskom neďaleko Bapskej pomáhajú utečencom aj mobilné dobrovoľnícke tímy občianskeho združenia Človek v ohrození.

 

"Utečenci prichádzajú nepretržite najmä večer a počas celej noci autobusmi z juhu Srbska. Utečencov vozia z Preševa, nechávajú ich pod kopcom, odkiaľ musia kráčať asi dva kilometre pešo. Medzi nimi je mnoho rodín s malými deťmi. Nikto nemá informácie, kedy budú môcť prekročiť hranice a pokračovať ďalej cez Chorvátsko. Polícia im umožňuje prechádzať v obmedzenom počte a v nepravidelných časových intervaloch," napísala v e-maile zaslanom agentúre TASR Nora Beňáková z organizácie Človek v ohrození.

 

"Pri hranici je šesť veľkých prístreškov - vojenských stanov iba s bočnými stenami -, pod ktorými spia či sedia ľudia na zemi. Mnohí sú mimo týchto stanov, teplota klesá až k nule. Viacerí sú bosí, majú mokré oblečenie. Pomoc utečencom zo strany našich humanitárnych pracovníkov spočíva hlavne v poskytovaní oblečenia, obuvi a teplého čaju v improvizovanom tranzitnom priestore," priblížila ďalej Beňáková.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies