VIDEO Unikol vulgárny telefonát Tymošenkovej: Po Rusku nezostane ani spálenisko!

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 13:41 • 2 min
VIDEO Unikol vulgárny telefonát Tymošenkovej: Po Rusku nezostane ani spálenisko!

MOSKVA - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková pohrozila, že využije všetky svoje kontakty vo svete, aby po Rusku za jeho anexiu Krymského polostrova "nezostala ani spálená zem".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v rozhovore s bývalým tajomníkom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Nestorom Šufryčom, ktorý sa odohral 18. marca a jeho záznam sa objavil na stránke YouToube, odkiaľ ho prebrali ruské médiá. Tymošenková s jednou výhradou potvrdila pravosť záznamu. Expremiérka tvrdí, že v rozhovore so Šufryčom  nehovorila o tom, že proti ôsmim miliónom etnických Rusov na Ukrajine treba použiť jadrovú zbraň. Vyhlásila, že v skutočnosti povedala, že "Rusi na Ukrajine sú Ukrajinci".

 

V dvojminútovom rozhovore žena s hlasom podobným Tymošenkovej a muž - predpokladá sa, že ide o poslanca Strany regiónov Šufryča, diskutujú o súčasnej situácii na Ukrajine, najmä na Kryme. Šufryč pripomína, že on i jeho starší syn sú dôstojníkmi v zálohe a v prípade, že sa situácia na Kryme zhorší, "vezmú zbrane a pôjdu brániť krajinu". 

 

Tymošenková v rozhovore tiež vyjadruje pripravenosť "vziať samopal a strieľať" a vyslovuje ľútosť, že nebola v krajine v čase, keď došlo k oddeleniu Krymu od zvyšku Ukrajiny. Vyjadrila presvedčenie, že ona by taký vývoj udalostí nedopustila: "Ch..j by odo mňa dostali". 

 

Situácia na Kryme podľa nej prekročila všetky medze, preto "treba zobrať zbrane a pozabíjať tých čertovských kacapov (pejoratívne pomenovanie Rusov) spolu s ich vodcom". "Využijem všetky svoje známosti a zburcujem celý svet, ako len budem môcť, aby od tohto Ruska nezostala ani len spálená zem," vyhlásila Tymošenková.     

 

 

Tymošenková priznala, že väčšina záznamu je autentická, jedna krátka pasáž, týkajúca sa použitia jadrovej zbrane proti etnickým Rusom na Ukrajine, je podľa nej zostrihaná. "Zdravím FSB (ruskú tajnú službu)," komentovala to Tymošenková na sieti Twitter a ospravedlnila sa za nepublikovateľné výrazy, ktoré v telefonáte použila.   

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes odmietol vzniknutú situáciu komentovať, keďže podľa vlastných slov nevie, "ktorá časť (telefonátu) je pravá a ktorá falzifikovaná". Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov v reakcii na Tymošenkovej tweet napísal: "Ako sa hovorí, pravda bolí. Budete platiť za vaše slová, podľa zákona. Cela, ktorá vám bola domovom, si vás žiada späť." 

 

Tymošenkovú v roku 2011 súd odsúdil za sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí pri podpisovaní zmlúv o dodávkach zemného plynu z Ruska v roku 2009. Na slobodu sa dostala deň po tom, ako ukrajinský parlament 22. februára zrušil v trestnom zákonníku paragraf, na základe ktorého bola odsúdená. Začiatkom marca Tymošenková odcestovala do Berlína, kde sa podrobila liečbe problémov s chrbticou. Minulý týždeň sa do Kyjeva vrátila, pričom - zatiaľ neoficiálne - prejavila záujem opäť sa uchádzať o prezidentskú funkciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies