VIDEO: Unikli len o vlások: Pred dvoma kajakármi sa zrútil ľadovec!

NETKY.SK • 19 August 2019, 13:43 • 2 min
VIDEO: Unikli len o vlások: Pred dvoma kajakármi sa zrútil ľadovec!

Ten, kto si ešte dostatočne neuvedomil skutočnosť, že klimatické zmeny sú realitou a ľad postupne mizne zo zemského povrchu, mal by si pozrieť video, ktoré natočili dvaja kajakári Andrew Hooper a Josh Bastyr.

slovakia

left justify in out

To, že sa v priebehu roka pri zmenách teplôt odlamujú kusy ľadovcov je relatívne bežným javom, no také „divadlo“ ale zažili 10. augusta dvaja kajakári pri ľadovci Spencer nachádzajúcom sa v parku Chugach National Forest, zhruba 100 kilometrov južne od aljašského mesta Anchorage, je relatívnou raritou. V dôsledku klimatických zmien však budeme zrejme čoraz častejšie svedkami podobných udalostí.

 

Hooper a Bastyr sa vydali na výlet po jazere v okolí ľadovca Spencer na svojich kajakoch. Počas toho, ako sa plavili, počuli hlasné praskanie, ktoré muži popisujú ako zvuk hlasnej streľby. Ide však o prirodzený jav, kedy ľadovce praskajú. V tom ale zbadali, ako sa z ľadovca odlamujú menšie kusy, a tak sa na prírodný úkaz chceli pozrieť z bližšia. Zrejme si však celkom neuvedomili, akému nebezpečenstvu sa vystavili.

 

img

 

Obaja muži sledovali zo svojich kajakov, ako ľadovec postupne praská a opadáva do jazera. Čoskoro však prišlo niečo, čo zrejme nečakali. Gigantický kus ľadu sa celý zrútil do vody! Ťažká masa spôsobila najskôr vyšplechnutie vody, ktoré mužov zasiahlo a následne sa zdvihla 2,5 až 3,5 metrov vysoká vlna, ktorá sa valila na kajaky!

 

Zrejme netreba pripomínať, že pokiaľ by sa dobrodruhovia so svojimi plavidlami prevrhli do ľadovej vody, mohlo by to mať fatálne následky. Našťastie sa im však podarilo situáciu zachrániť a z nebezpečného miesta veslovali tak rýchlo ako len dokázali.

 

Hooper aj Bastyr si uvedomili, že situáciu zrejme podcenili a zbytočne sa vystavili veľkému riziku, no ako dodal Bastyr, „Bola to tá najintenzívnejšia vec, ktorú som zažil. Vieme, že sme boli príliš blízko a mali sme šťastie, že sme z toho vyviazli bez zranení.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies