VIDEO Umelec na protest proti Netanjahuovi osadil sochu v Tel Avive

NETKY.SK • 6 December 2016, 16:18 • 2 min
VIDEO Umelec na protest proti Netanjahuovi osadil sochu v Tel Avive

TEL AVIV - Pred radnicou izraelskej metropoly Tel Aviv sa dnes objavila socha premiéra židovského štátu Benjamina Netanjahua. Sochu zlatej farby na podstavci tam nainštaloval izraelský umelec Itai Zalait na protest proti obdivu, ktorý časť Izraelčanov voči premiérovi prechováva.

slovakia

left justify in out

Itai Zalait vysvetlil, že cieľom jeho akcie bolo otestovať právo na slobodu slova vo svojej krajine a v rámci toho poukázať na paralelu medzi uctievaním biblického zlatého teľaťa a obdivným postojom mnohých Izraelčanov k Netanjahuovi.

 

V rozhovore pre izraelskú televíziu Zalait pripustil, že "niečo, čo sa začalo ako kuriozita... či umenie, sa môže stať realitou". Socha bola na Rabinovom námestí len niekoľko hodín, pričom časť z tohto času bola na nej úradná výzva adresovaná vlastníkovi, aby ju z verejného priestoru odstránil. Napokon sochu odstránili občania, ktorí vypočuli výzvu - zrejme autora -, aby prišli na námestie a využili šancu "zosadiť Netanjahua", napísal dnes denník Haarec.

 

Denník na svojej stránke napísal, že Zalait v posledných týždňoch na Facebooku i prostredníctvom e-mailov avizoval, že podnikne "podvratný umelecký politický čin, ktorý upúta pozornosť médií".

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona