VIDEO Ukrajinci sa boja nacionalistov: Kto vlastne bojoval na Majdane?!

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 19:20 • 2 min
VIDEO Ukrajinci sa boja nacionalistov: Kto vlastne bojoval na Majdane?!

KYJEV – Ukrajinské ultra-nacionalistické skupiny bojovali na Majdane za zvrhnutie prezidenta Janukovyča. Po skončení stretov v Kyjeve sa však tieto skupiny odmietajú vzdať svojho podielu na moci. Obyčajní Ukrajinci sa teraz boja.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kto sú títo nacionalisti?

Tváre si skrývajú za maskami, nosia džínsy, maskáče, helmy a nepriestrieľné vesty. Ich arzenál zbraní nie je moc bohatý, ale veľmi účinný: lopaty, bejzbalové pálky, ostnaté tyče, rýle a oheň. Pod názvom takzvaných „oddielov sebaobrany“ napádajú aktivistov z oboch strán.

 

15. februára sa aktivisti s názvom „Za čistý Kyjev“ zhromaždili, aby vyčistili ulice od odpadkov, a aby rozobrali barikády pozdĺž Námestia nezávislosti. Nacionalisti im to však znemožnili.

 

 

Ozbrojení mladíci naháňali aktivistov a keď ich dohonili, brutálne ich zbili.

 

 

Do bitky zatiahli aj ďalších nevinných okoloidúcich. Muž so zakrvavenou tvárou televízii povedal, že sa snažil ochrániť svoju manželku, keď ich napadla skupina “Majdanských demonštrantov” s bejzbalovými pálkami.

 

 

Ultra-nacionalistické skupiny, ktoré sa zúčastnili na zvrhnutí prezidenta na kyjevskom Námestí nezavislosti chcú zopakovať svoje úspechy po celej Ukrajine.

 

Pravý sektor (ultrapravicová organizácia) má svoju vlastnú agendu. Nezaujíma ich pričlenenie Ukrajiny do EÚ, ale „národná revolúcia“.

 

 

Chcú „Ukrajinu pre Ukrajincov“. Ich členovia sa zdravia rovnako ako nacisti a kričia nacionalistické slogany ako „Sláva národu! Smrť našim nepriateľom!“

 

 

Pravicový aktivista Aleksandr Muzijčko alias „Saško Biely“ má svoj vlastný štýl vyjednávania. „Pravý sektor bol ozbrojený a bude, až kým to nebude nutné,“ kričí s kalašnikovom v ruke na zasadnutí miestneho ukrajinského parlamentu.

 

„Nedali ste nám túto zbraň a ani nám ju nezoberiete. Kto mi chce zobrať môj guľomet, moju pištoľ, moje nože? Skúste to! Ako hovoria Američania: „Boh spravil každého človeka rozdielnym; Sam Colt ich zrovnoprávnil!“ Odložím môj kalašnikov, až keď bude na Ukrajine obnovený poriadok,“ kričí Saško Biely.

 

 

Na tomto videu s názvom „Saško sa rozpráva s vyšetrvateľom“, kriči na vyšetrovateľa okresu Rovno po tom, ako mu oznámil, že sa vyšetrovanie miestnej vraždy odkladá. Chytil ho za kravatu a povedal mu, že ho priviaže k Majdanu.

 

 

Ďalší pravicový aktivista Igor Mosijčuk alias “Mojša” je členom skupiny Ukrajinských patriotov. Hrdo sám seba nazýva “Ukrajinským nacionalistom”. Na videu z roku 2010 sa hrá so svojím arzenálom.

 

 

Rokovania medzi pravicovými skupinami a miestnymi zástupcami neprebiehajú zrovna diplomaticky a v mieri. Nacionalisti majú so sebou ochranku v helmách a maskáčoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies