VIDEO Uhynul posledný pes, ktorý sa zapojil do pátrania na Ground Zero

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 13:31 • 2 min
VIDEO Uhynul posledný pes, ktorý sa zapojil do pátrania na Ground Zero

NEW YORK - Posledný zo psov, ktoré sa zúčastňovali na pátracích a záchranných operáciách po útokoch na USA z 11. septembra 2001, uhynul vo veku 16 rokov.

slovakia

left justify in out

Sučku zlatého retrievera menom Bretagne uspali v pondelok na veterinárnej klinike na predmestí Houstonu v americkom štáte Texas.

 

Pred klinikou na ňu čakali dobrovoľníci z hasičského zboru Cy-Fair Volunteer Fire Department a príslušníci jednotky Texas Task Force 1, aby jej vzdali hold za jej služby. Počas celého zákroku jej bola po boku jej majiteľka a psovodka Denise Corlissová. Telo psa potom zakryli americkou vlajkou a prítomní mu ešte raz vzdali hold.

 

 

 

V roku 2001, keď mala Bretagne dva roky, sa s Denise Corlissovou na tzv. Ground Zero zapojili do pátrania po ľuďoch preživších pod ruinami budov Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré sa zrútili po útokoch islamistických teroristov spáchaných lietadlami. Na pátraní sa vtedy zúčastňovali dva týždne v 12-hodinových službách.

 

Denise a Bretagne sa zapojili aj do pátracích a záchranných prác po vyčíňaní hurikánov Katrina, Rita a Ivan. Z aktívnej služby Bretagne odišla vo veku deväť rokov, ale v práci pokračovala aj "na dôchodku", keď s Denise navštevovali miestne školy a pomáhali v integrácii deťom so špeciálnymi potrebami. Ešte vlani ju jej pani zaviezla k pomníku obetiam teroristického útoku v New Yorku. Bretagne vtedy dostala ako dar symbolické kľúče od mesta, informovala televízia Fox News.

 

Bretagne bola posledným žijúcim z približne 300 psov, ktoré pracovali na Ground Zero. Dr. Cindy Ottová, ktorá tam ako veterinárka pôsobila tiež, uviedla: "Mohli ste tam vidieť hasičov, úplne paralyzovaných, s kamenným výrazom tváre, bez náznaku emócií, ale keď videli psa - hneď sa usmiali. Tieto psy nám doniesli silu nádeje. Aj keď len na okamih odohnali chmáry, bolo to niečo nesmierne povzbudzujúce na takom skľučujúcom mieste."

 

Útoky z 11. septembra 2001 boli sériou koordinovaných teroristických útokov. Spáchali ich 19 príslušníci siete al-Káida, ktorí uniesli štyri komerčné lietadlá. Dvoma z nich narazili do newyorských Dvojičiek - dvoch výškových budov Svetového obchodného centra. Ďalšie teroristi použili na útok voči sídlu amerického ministerstva obrany vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo v štáte Pennsylvánia.

 

Útoky si vyžiadali životy 2974 ľudí, ďalších 24 ich je nezvestných.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona