VIDEO Turisti sa do Paríža rok po útoku teroristov v Bataclane nehrnú

NETKY.SK • 13 November 2016, 08:03 • 2 min
VIDEO Turisti sa do Paríža rok po útoku teroristov v Bataclane nehrnú

PARÍŽ - Rok po krvavých útokoch džihádistov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, sa mestu svetiel nedarí obnoviť stratený lesk a prilákať naspäť turistov v takom hojnom počte ako pred 13. novembrom 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Odborníci predpovedajú, že tržby z cestovného ruchu budú v samotnom Paríži tento rok o 1,5 miliardy eur nižšie ako vlani.

"Nezotavili sme sa," povedal pre AFP Frédéric Valletoux, šéf turizmu pre parížsky región. "Vplyv (útokov) pretrváva a úplne nevídaným spôsobom. Mnohé malé podniky sú na kolenách," dodal.

Francúzska vláda socialistov začiatkom tohto týždňa predstavila plán investícií vo výške 42 miliónov eur do posilnenia bezpečnosti v turistických oblastiach. To je nad rámec 10 miliónov eur, ktoré už vyčlenila na ich propagáciu.

 

"Musíme to povedať jasne. Turizmus vo Francúzsko prechádza ťažkým obdobím," vyhlásil premiér Manuel Valls. Nové opatrenia majú zvýšiť bezpečnosť v okolí turistických magnetov ako je Louvre, najnavštevovanejšie múzeum na svete, ktoré hlási pokles návštevnosti o 20 %.

Za prvých 10 mesiacov tohto roka sa počet zahraničných turistov vo Francúzsku znížil o 8,1 %, pričom z Japonska prišlo o 39 % menej ľudí ako vlani a počet čínskych turistov klesol o 23 %.

 

Vláda si dala za cieľ prilákať v roku 2020 do krajiny 100 miliónov turistov. Na porovnanie, vlani navštívilo Francúzsko 85 miliónov cudzincov.



Predstavitelia francúzskeho cestového ruchu dúfali, že po úspešnom futbalovom šampionáte, ktorý sa tento rok konal v ich krajine, sa im podarí presvedčiť turistov, aby sa nebáli návštevy Francúzska. Ale len pár dní po skončení šampionátu utrpel cestovný ruch ďalší úder. Do davu ľudí, ktorí oslavovali na pláži v Nice štátny sviatok - Deň dobytia Bastily, vletel s nákladným autom osamelý útočník. Francúz tuniského pôvodu usmrtil 86 z nich, vrátane zahraničných turistov.

Útoky teroristov sú hlavným, ale nie jediným dôvodom, ktorý odrádza cudzincov od návštevy Paríža. Turistom totiž pobyt vo francúzskej metropole znepríjemnili tento rok aj masové protesty proti reforme pracovného trhu, ktoré neraz prerástli do násilností. A ďalším problémom, zvlášť v Paríži, sú krádeže. Ich obeťami sú najčastejšie turisti z Ázie.

Úbytok turistov najviac zasiahol reštaurácie, a to ako v Paríži, tak na Riviére, povedal AFP Roland Heguy, šéf hotelovej asociácie UMIH. Letné mesiace, keď turistická sezóna vrcholí, boli podľa neho pre tento sektor "veľmi zlé".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies