VIDEO Turecké poslankyne sa pobili pri schvaľovaní reformy ústavy

NETKY.SK • 19 Január 2017, 21:01 • 2 min
VIDEO Turecké poslankyne sa pobili pri schvaľovaní reformy ústavy

ANKARA - Turecká poslankyňa sa dnes pripútala k rečníckemu pultu v parlamente na protest proti navrhovaným zmenám v ústave, ktoré značne rozširujú právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jej krok vyvolal potýčky medzi poslankyňami, z ktorých dve napokon skončili v nemocnici.

slovakia

left justify in out

Nezávislá poslankyňa Aylin Nazliakaová sa putami pripevnila k hlavnému mikrofónu, čím donútila podpredsedu tureckého parlamentu dvakrát prerušiť zasadnutie poslancov, ktorí aktuálne v druhom kole rokujú o schvaľovaní ústavných zmien.

Počas nútenej prestávky sa skupina poslankýň z Erdoganovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) pokúsila presvedčiť Nazliakaovú, aby svoj protest ukončila. Naopak členky opozičnej prokurdskej strany obkolesili rečnícky pult, aby tým vyjadrili podporu protestujúcej kolegyni.

 



Televízne zábery z parlamentu ukazujú, že poslankyne si následne začali rozdávať údery, štuchance i facky. Nazliakaovú nakoniec z rokovacej sály vyviedli. Bolo to už po tretíkrát, čo rokovania o navrhovaných zmenách vyústili do šarvátok.

 



Erdogan už dlho presadzuje novelu ústavy s odôvodnením, že Turecko bude silnejšie a stabilnejšie, ak bude mať prezidentský systém. Jeho kritici sa obávajú, že zmeny dajú prezidentovi priveľké právomoci a bude iba málo možností, ako ho kontrolovať.

Celkovo má byť novelizovaných 18 zo 177 článkov tureckej ústavy. Poslanci o nich hlasujú postupne a každý z nich musí byť schválený osobitne v dvoch hlasovaniach. Pozmenená ústava sa napokon bude schvaľovať ako celok.

Keď parlament zmenu ústavy schváli, mali by o nej ešte rozhodnúť tureckí občania v referende.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona