VIDEO Turecká polícia použila proti demonštrantom vodné delo a slzotvorný plyn

NETKY.SK • 18 December 2015, 13:57 • 2 min
VIDEO Turecká polícia použila proti demonštrantom vodné delo a slzotvorný plyn

DIYARBAKIR - Vodným delom a slzotvorným plynom rozohnala dnes turecká polícia niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí v juhotureckom meste Diyarbakir protestovali proti bezpečnostným operáciám vlády namiereným proti kurdským militantom.

slovakia

left justify in out

K policajnému zásahu proti demonštrantom došlo v čase, keď sa v Diyarbakire konala tlačová konferencia jedného z vodcov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša, ktorý svojich stúpencov vyzval na "odpor" proti operáciám tureckých bezpečnostných síl.

 

V priebehu tri dni trvajúcej operácie na juhovýchode krajiny zabili Turecké bezpečnostné sily 54 militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Bezpečnostné zložky zasahovali v mestách Silopi a Cizre v provincii Širnak. V oboch mestách ležiacich neďaleko tureckých hraníc so Sýriou a Irakom bol v noci na utorok, na začiatku operácie tureckých síl proti bojovníkom z PKK, vyhlásený zákaz vychádzania.

 

Podľa niektorých zdrojov sa na zásahu podieľalo až 10.000 príslušníkov bezpečnostných síl.

 

PKK zaradili Turecko, USA aj Európska únia na zoznam teroristických organizácií. Ozbrojený boj začala v roku 1984; o život v ňom prišlo už vyše 40.000 ľudí, väčšinou kurdských militantov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies