VIDEO Trochu preplnený ostrov: 500 obyvateľov žije na polke futbalového ihriska!

NETKY.SK • 31 Október 2018, 14:32 • 2 min
VIDEO Trochu preplnený ostrov: 500 obyvateľov žije na polke futbalového ihriska!

Ostrovček Migingo, ktorý leží na Viktóriinom jazere, je miestom, kde spolu musia susedia perfektne vychádzať. Na ploche o rozlohe zhruba polovice futbalového ihriska ich totiž žije viac ako päťsto!

slovakia

left justify in out

Kamenný ostrov leží v úrodných vodách najväčšieho afrického jazera. Na malinkom priestore žijú v plechových búdach predovšetkým ugandskí a keňskí rybári, ktorí tu majú všetko, čo k životu potrebujú: štyri krčmičky, kaderníctvo, dokonca aj pár nevestincov!

 

Cez deň chytajú ostrieže nílu, večer potom prichádzajú prostitútky z Kene, Tanzánie aj Ugandy, aby ich po dlhom dni potešili.

 

"Rozhodol som sa sem presťahovať, pretože kamarát sa odtiaľ vrátil s množstvom peňazí," vysvetlil serveru News24 Isaac Buhinza (22), ktorý sem ako väčšina miestnych dorazil kvôli úrodným vodám a sľubnému zárobku.

 

Na pozadí zdanlivej idylky sa však riešia roky trvajúce spory o územie, ktoré je prezývané "najmenšia vojna Afriky". Rovnako ako sa tu prekrývajú, nárok na území majú dva štáty. Ostrov síce leží v kenských vodách, jeho územie však považuje za vlastné Uganda.

 

Najviac sa situácia vyhrotila v roku 2009, a hoci vtedy premiéri sľubovali skoré vyriešenie konfliktu, situácia sa nikam neposunula. Rybári oboch národov tak žijú síce vedľa seba, ale nijako zvlášť sa nedružia, ba naopak.

 

Jeden z kenských policajtov pre News24 vypovedal o nedávnom incidente, ktorý otriasol celým ostrovom. Niekto sa na špičke ostrova pokúsil vztýčiť vlajku Kene.

 

To sa ale pochopiteľne nepáčilo tým obyvateľom ostrova, ktorí nárokujú územie pre Ugandu. Všetko vykulminovalo v obrovskú hádku, vyhrážania sa zbraňami v ruke aj príchodom príslušníkov ugandskej armády. Aj na tomto príklade je tak dobre vidieť, ako krehké sú mierové stavy medzi obyvateľmi ostrova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona