VIDEO Trnavskí žiaci predvedú svojho robota na svetovom festivale v Sydney. Pozrite sa, čo dokáže

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 17:11 • 2 min
VIDEO Trnavskí žiaci predvedú svojho robota na svetovom festivale v Sydney. Pozrite sa, čo dokáže

TRNAVA - Sedem mladých výskumníkov z Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST v Trnave postúpilo v súťaži stavania LEGO robotov na festival, ktorý sa bude konať v dňoch 6. – 9. júla 2017 v Austrálii.

slovakia

left justify in out

First LEGO League (FLL) je najväčšia robotická súťaž pre mladých vo veku 9 − 16 rokov. Zúčastňujú sa jej desaťtisíce detí na celom svete a po víťazstvách v semifinálových a finálových kolách sa najlepšie tímy dostanú až na celosvetový festival.

 

Žiaci školy BESST pod vedením učiteľov vytvorilo tím IT-PRO- BESST. Veľkou inšpiráciou a podporou bol pre trnavských LEGO nadšencov jeden z organizátorov regionálnych kôl FLL na Slovensku Mgr. Pavel Petrovič, PhD. z Katedry aplikovanej informatiky FMFI UK v Bratislave. Za tri roky sa tím cieľavedomým a zodpovedným prístupom, za cenu nemalého úsilia zaradil nielen medzi slovenskú, ale aj svetovú špičku.

 

„Deti sa vďaka tomuto projektu učia spolupracovať, kreatívne myslieť, robiť dôležité rozhodnutia a prijímať kompromisy, ale aj preberať zodpovednosť. FLL im poskytuje priestor nielen spoznať sa navzájom, ale hlavne spoznať samých seba,“ povedala jedna z trénerov tímu a zároveň učiteľka science Mgr. Nina Sýkorová.

 

 

Ako LEGO robot funguje?

 

"Náš robot je celý postavený z LEGO častíc a naprogramovaný pomocou softvéru Mindstorms Education EV3. Robot funguje autonómne, teda samostatne, čo znamená, že my ho vopred naprogramujeme a on potom plní misie na základe krokov, ktoré sme mu určili. Robot má 4 programy, ktorými sa vie riadiť a 4 senzory, ktorými vie snímať svoje okolie. 2 motory používame na pohyb dopredu, dozadu, doľava a doprava a zvyšné 2 motory nám slúžia na plnenie misií. Na programovacom stole je rozložených približne 12 misií a každá z nich je tvorená cca 3 úkonmi, ktoré musí robot vykonať. Po každej vykonanej časti sa vráti opäť do základne - jediného miesta, kde s ním môže tím manipulovať, t. j. prikladať nadstavce, meniť programy. Robot nikdy nie je v plnení úloh 100%-ný a na niektoré chyby sme už vopred pripravení. Vieme podľa toho v základni meniť programy, ktoré tú chybu následne napravia," vysvetlil žiak Jakub, ktorý projekt viedol.

 

Súťažiaci dostávajú každý rok nové úlohy a z LEGO stavebníc postavia a naprogramujú roboty, s ktorými trénujú na súťaž. Všetky turnaje pozostávajú zo štyroch rovnocenne hodnotených častí: Robot Design, Robot Game, Výskumná úloha, Tímová práca. Trnavské deti svoj výskum založili na myšlienke adopcie psíkov z útulku seniormi, na základe ktorej vznikol projekt Everyday Friends.

 

Člen tímu Jakub v tom má jasno: „Na LEGO ma baví, že jedna úloha má neskutočné množstvo riešení a aj každú zadanú tému pochopí každý tím inak. Výsledok je vždy iný a sami nikdy nevieme, či náš robot to cestovanie „prežije“ a ako bude v rôznych podmienkach fungovať.“

 

V dňoch 6. – 9. júla 2017 bude tím IT-PRO- BESST reprezentovať Trnavu a Slovensko so svojím robotom a projektom na Asia Pacific Invitational v Austrálii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies