VIDEO Toto je nový humanoid so super schopnosťami, raz možno nahradí ľudskú prácu a bude sa starať o deti

NETKY.SK • 26 Február 2016, 17:45 • 2 min
VIDEO Toto je nový humanoid so super schopnosťami, raz možno nahradí ľudskú prácu a bude sa starať o deti

BOSTON - Americká spoločnosť Boston Dynamics sa v utorok pochválila ďalším úspechom. Technici predstavili vylepšeného humanoidného robota Atlas, ktorý svojimi schopnosťami prekonal všetky očakávania. Modernejšia verzia robota Atlas ľudí ohuruje, no zároveň i desí. Jeho super schopnosti by v kombinácii so zbraňou mohli dopadnúť katastrofálne.

slovakia

left justify in out

Nový robot Atlas má krajší dizajn ako jeho predchodca, no zaujímavejšia je jeho perfektná stabilita. Na dvoch nohách zvláda chôdzu po nerovnom, či šmykľavom teréne v prírode a vyhýba sa prekážkam ako sú napríklad stromy. Nespadne dokonca ani v tedy keď do neho silno strčíte. Atlas sa dá využívať aj v interiérových priestoroch, pričom dokáže otvoriť kľučku alebo ukladať predmety.

 

Tvorcovia robota vo videu predvádzali, ako dokáže zasunúť škatunu do poličky, zároveň ju dokáže nájsť a zdvihnúť, ak mu ju vyrazia z rúk. Atlas nezostane bezradný ani keď ho napadnete zozadu, a na rozdiel od iných robotov sa dokáže sám postaviť.

 

Robot je poháňaný elektricky a ovládaný hydraulikou, má okolo 175 cm, pričom váži vyše 80 kilogramov. Na udržanie rovnováhy mu pomáhajú zabudované senzory v tele a nohách, vďaka LIDAR a stereo senzorom v hlave sa vyhýba prekážkam, vyhodnocuje terén, naviguje sa a manipuluje s predmetmi. Na estetike jeho pohybov sa dá ešte popracovať, no všeobecne ide o veľký pokrok vo svete technológií.

 

Vedci časom určite prídu ešte s dokonalejšou verziou, no už táto mnohým ľuďom naháňa hrôzu.

"Manuálna práca pre nás skončí, a na tomto videu môžete vidieť, ako blízko k tomu v skutočnosti sme. Je to obrovský spoločenský problém s pracovnými miestami, ale bude to obrovský posun z hľadiska efektivity firiem, ktorý nikto nečakal," povedal pre televíziu CNBS Jason Calacanis, výkonný riaditeľ Insider.com. O desať rokov budeme možno čeliť otázke, či necháme robotov, aby uspávali naše deti, nakupovali, či venčili psa. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies