VIDEO Totálna skaza: V Iraku zabili počas vojenskej akcie viac ako 250 teroristov z Islamského štátu

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 16:28 • 2 min
VIDEO Totálna skaza: V Iraku zabili počas vojenskej akcie viac ako 250 teroristov z Islamského štátu

BAGDAD – Až 250 militantov z Islamského štátu a asi 40 vozidiel bolo zničených po masívnom útoku na teroristov v irackom meste Fallúdža.

slovakia

left justify in out

Koalícia vedená USA zničila 40 vozidiel z konvoja Islamského štátu na juhu mesta Fallúdža v Iraku, ktoré bolo jedným zo strategických miest Islamského štátu v Iraku. Podľa oficiálnej správy, ktorú zverejnila agentúra Reuters zomrelo najmenej 250 militantov.

 

Americká armáda zverejnila ja video, na ktorom vrtuľníky zaútočili na konvoj vozidiel Islamského štátu. Niektoré vozidlá údajne prevážali aj ťažké zbrane.

 

 

Ak sa tieto čísla potvrdia, budú to jedny z najsmrteľnejších útokov, aké boli kedy voči tejto džihádistickej skupine podniknuté. Predstavitelia velenia poskytli informácie o operácii pod podmienkou anonymity s tým, že predbežné čísla sa môžu zmeniť.

 

Mesto Fallúdža leží asi 60 kilometrov od hlavného mesta Bagdad kontrolovali militanti z Islamského štátu od roku 2014. V polovici júna ho naspäť dobyli iracké vojenské jednotky po päť týždňovej ofenzíve.

 

 

 

Fallúdža bola dejiskom urputných bojov aj v roku 2004, keď proti islamistom z teroristickej siete al-Káida stáli americkí vojaci. Tí mesto aj dobyli, ale prišli o viac ako sto vojakov a ďalších vyše tisíc utrpelo zranenia.

 

Jednotky IS naďalej kontrolujú pomerne rozsiahle časti na severe a západe Iraku vrátane jeho druhého najvýznamnejšieho mesta - Mósulu. IS ovláda aj časť Sýrie. Dobyté územia vyhlásil IS za svoj kalifát.

 

Útoky proti Islamskému štátu odštartovalo Rusko v septembri minulého roku, keď podporili sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies