VIDEO Tisíce ľudí sledovali vojenskú prehliadku v Deň nezávislosti Grécka

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 17:35 • 2 min
VIDEO Tisíce ľudí sledovali vojenskú prehliadku v Deň nezávislosti Grécka

ATÉNY - Tisíce Grékov dnes napriek dažďu lemovali ústredný aténsky bulvár, aby sledovali každoročnú vojenskú prehliadku usporiadanú pri príležitosti Dňa nezávislosti krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP divákom povolili rozmiestniť sa pozdĺž trasy prehliadky po prvý raz za uplynulé tri roky.
     

Dnešné davy divákov, ktorí sledovali prejazd tankov po bulvári a prelety stíhačiek a vojenských vrtuľníkov nad svojimi hlavami, boli v príkrom kontraste s minulým rokom. Vtedy sprevádzali vojenskú prehliadku prísne bezpečnostné opatrenia a divákov pustili bližšie k vojenskej technike iba na konci trasy.
     

Grécke orgány obmedzili prístup verejnosti na vojenské prehliadky po tom, ako demonštranti provokovali oficiálnych predstaviteľov, prítomných na takýchto akciách, na protest proti riešeniu gréckej finančnej krízy a úsporným opatreniam prijatým výmenou za poskytnutie medzinárodných záchranných finančných pôžičiek.
     

Po januárových parlamentných voľbách v Grécku vytvorila radikálna ľavicová strana Syriza koaličnú vládu s malou nacionalistickou pravicovou stranou Nezávislí Gréci.
     

Obe strany patrili k najhlasnejším kritikom postupu predchádzajúcej vlády pri riešení finančnej krízy a dostali sa k moci so sľubmi, že zrušia prísne reštriktívne opatrenia požadované ďalšími krajinami eurozóny a Medzinárodným menovým fondom.
     

Nová vláda však čelí vážnemu nedostatku hotovosti a napätým vzťahom s partnermi v Európskej únii, v dôsledku čoho od niektorých svojich predvolebných sľubov ustúpila.
     

Dňa 25. marca si Grécko pripomína začiatok povstania proti Osmanskej ríši v roku 1821. Po skončení vojenskej prehliadky dnes prvýkrát Gréci tancovali tradičné ľudové tance na ulici pred parlamentom, dodala AP.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies