VIDEO Tisíce Kurdov žiadali v Paríži vyšetrenie vrážd aktivistiek spred piatich rokov

NETKY.SK • 6 Január 2018, 16:27 • 2 min
VIDEO Tisíce Kurdov žiadali v Paríži vyšetrenie vrážd aktivistiek spred piatich rokov

PARÍŽ - Niekoľko tisíc Kurdov zišlo sa v sobotu v Paríži, aby sa "domáhali pravdy a spravodlivosti" v kauze vraždy troch kurdských aktivistiek z roku 2013 a odsúdili "mlčanie" francúzskych úradov o tejto kauze.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Libération. Na pochode ulicami Paríža sa zúčastnili ľudia nielen z Francúzska, ale pricestovali aj z iných krajín Európy, najmä z Nemecka, konštatoval francúzsky denník. Sobotňajšia demonštrácia sa uskutočnila deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal v Elyzejskom paláci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Spoluorganizátor tejto demonštrácie, Didier Le Reste, ktorý je v parížskom mestskom zastupiteľstve poslancom za Francúzsku komunistickú stranu (PCF), označil Erdoganovo prijatie v Elyzejskom paláci v predvečer protestného pochodu za "provokáciu voči kurdskému národu a rodinám zavraždených aktivistiek".

 

K vražde troch kurdských aktivistiek došlo pred piatimi rokmi. Telá zavraždených žien sa našli 9. januára 2013 v Paríži. Každá z nich bola zastrelená ranou do hlavy. Jednou zo zavraždených bola aj 54-ročná Sakine Cansizová, ktorá patrí k zakladajúcim členom Strany kurdských pracujúcich (PKK) a bola blízkou spolupracovníčkou väzneného šéfa PKK Abdullaha Öcalana.

 

Z trojnásobnej vraždy bol obvinený Turek Omer Güney, ktorý mal pred súd v Paríži predstúpiť vlani koncom januára. Dňa 17. decembra 2016 však podľahol mozgovému nádoru. Güney počas vyšetrovania tvrdil, že je nevinný.

 

Francúzski vyšetrovatelia svojho času poukázali na "účasť" príslušníkov tureckej tajnej služby MIT v tejto trojnásobnej vražde, pričom však neodhalili jej objednávateľov. Turecké médiá zverejnili dokument prezentovaný ako zadanie MIT pre Omera Güneya. MIT však akúkoľvek účasť na zločine oficiálne odmietol ešte v januári roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies