VIDEO Tisíce Filipinčanov protestovali proti narodeninovým oslavám diktátora Marcosa

NETKY.SK • 11 September 2017, 12:45 • 2 min
VIDEO Tisíce Filipinčanov protestovali proti narodeninovým oslavám diktátora Marcosa

MANILA - Tisíce protestujúcich sa dnes vydali do ulíc filipínskej metropoly Manila, aby odsúdili "škandalózne oslavy" 100. výročia narodenia bývalého diktátora Ferdinanda Marcosa.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa snažili narušiť spomienkovú slávnosť organizovanú Marcosovou rodinou a priateľmi na Cintoríne hrdinov v Manile, kde ho pochovali vlani v novembri - desiatky rokov po tom, čo v roku 1989 zomrel.

Protestujúcich však zastavili stovky príslušníkov poriadkovej polície, ktorí zablokovali vchod do cintorína, uvádza agentúra DPA.

 

Demonštranti kritizovali prezidenta Rodriga Duterteho za to, že v rámci pripomenutia si spomínaného výročia vyhlásil v Marcosovej domovskej provincii Ilocos Norte deň pracovného pokoja. "Marcos si nikdy nezaslúžil žiadnu poctu, nieto ešte provinčný sviatok," uviedol Bonifacio Ilagan, ktorý zakúsil mučenie počas Marcosovej 20-ročnej vlády. Je hovorcom skupiny Carmma, kampane proti návratu Marcosovej rodiny k politickej moci. Dodal, že oslavovanie Marcosa ho vlastne zbavuje viny za jeho zločiny voči filipínskemu ľudu.

 

"Táto škandalózna oslava by nebola možná, keby sa nej nepodieľal prezident Duterte," vyjadrila sa skupina, Block Marcos, ktorá sa tiež zapojila do protestu pred cintorínom. Niekoľkí jej členovia boli oblečení v čiernom a niesli fotografie niektorých z tisícov ľudí, ktorí boli zabití, umučení alebo zmizli počas Marcosovej diktatúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona